Martinuscollege doet mee aan culinaire vakwedstrid

Sauteren, pocheren, blancheren en trancheren… Abracadabra voor u? Een eitje voor scholenteams met koks en gastheren en -vrouwen uit Noord-Holland. Op 8 maart 2018 strijden op het Newton College in Hoorn zes scholenteams tijdens een regionale voorronde van een culinaire vakwedstrijd om een plek in de landelijke finale. Marieke, Marloes en Donna-Faye uit vmbo leerjaar 4 vertegenwoordigen hierbij het Martinuscollege in Grootebroek.

Koks en gastvrouw
De culinaire vakwedstrijd wordt dit jaar voor de 14e keer georganiseerd door de vereniging van scholen met een horeca-opleiding. Deelnemende scholenteams bestaan uit twee koks en één gastheer of gastvrouw.

De koks, Marloes en Marieke, bereiden op de wedstrijddag een viergangen lunch voor zes personen. Het menu wordt pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt. De toekomstige koks doen ook een test productherkenning waarbij ze twaalf producten moeten benoemen. De gastvrouw in deze wedstrijd, Donna-Faye, doet een aantal testen, zoals tafeldekken zonder fouten, wijnkennis, het openen van een fles wijn en zelfstandig bereiden van cocktails en verschillende soorten koffies.

Sterrenjury
De jonge horecatalenten worden deze dag beoordeeld door een vakkundige sterrenjury bestaande uit Lucas Rive en Michel van der Kroft, beide chef de cuisine bij sterrenrestaurants en Peter Bruins en Kim Poortman, beide maître-sommelier bij sterrenrestaurants. Winst of niet, leraren Marcel Blok en Nienke Jansen zijn al bij voorbaat enorm trots op de leerlingen. ,,Voor de leerlingen is het meedoen aan de wedstrijd natuurlijk een prachtige ervaring op zich en we hebben een topteam waarmee we echt een visitekaartje afgeven.”

Topteam gaat knallen
Het team van het Martinuscollege is volgens de leraren ‘een topteam’. Donna-Faye (16) doet mee als gastvrouw: “Ik ben opgegroeid in het restaurant van mijn tante en ik vind het superleuk om te serveren, koken en met mensen om te gaan. Serveren vind ik nu het leukste en daarom doe ik mee als gastvrouw”. Donna-Fay gaat ook na haar eindexamen verder in de horeca: “Ik wil de opleiding Horeca ondernemen gaan doen omdat ik later mijn eigen Fifties Diner wil openen”.

Marieke en Marloes, twee zussen van 16 jaar, zijn de koks van het team. Zij hebben de interesse voor gezond en lekker koken van huis uit meegekregen en Marieke wilde altijd al kok worden: “In koken kan ik mijn creativiteit in kwijt kan én ik kan er andere mensen blij mee maken”. Marieke en Marloes hebben, net als Donna-Fay, ontzettend veel zin in de wedstrijd. “We gaan knallen”, zeggen ze.

Prijzen
De winnaars van de regionale voorronde mogen op 27 maart 2018 meedoen aan de landelijke finale op de Francois Vatelschool in Den Haag en ontvangen daarnaast leuke prijzen. Voor alle deelnemers is er een medaille.