Lutjebroek wordt wakker getrommeld

Een oud kinderliedje komt in mij op terwijl ik richting Lutjebroek fiets en al van verre het ritmische getrommel van Percussiegroep Sint-Caecilia hoor: “Tarada-bom klinkt door de straten, doede-lie-doe in het café. Ik heb mijn petje thuis gelaten, nou dan doe ik zo maar mee!”
Bij de ’Happy Beursday, openluchtfestoin op het Beursploin’ tref ik het bonte gezelschap aan. Dit is mijn kans om alvast een beetje iets te proeven van het sfeertje dat kermismaandag ook zal klinken. Want, wat ooit als De Wekker het dorp deed verrijzen, komt namelijk terug dit jaar!
Tradities
“Dansen, springen, hossen doen we overal. Dansen springen, met kermis is het bal!” Dit jaar is het met Lutjebroeker kermis ’Voddenbal 2.0: Niks of Noppes’, een thema dat –ver vóór 2000– het allereerste kermisthema was. Hierbij wierp het kermiscomité een enorme verzameling oude kleding de feestzaal in. Terugkeer van dat thema is een reden om andere oude tradities ook weer tevoorschijn te halen. Zoals de lokale wekdienst, met hulp van de percussiegroep uit Lutjebroek, die ook tijdens het eerste Voddenbal deze nobele taak op zich nam! En de Schuitentocht, die voor het eerst in 2013 plaatsvond tijdens de Roze Maandag en werd herhaald bij het 30-jarig bestaan van het Kermiscomité, vijf jaar daarna.
Rom-Bom
Het Percussion Ensemble, voortaan genaamd de Percussiegroep, van Sint-Caecilia musiceert onder leiding van Emiel Dijkstra en bestaat uit een fanatieke groep slagwerkers, vanaf heel jong tot ietsje ouder: ”Gevoel voor ritme kun je ontwikkelen en samenspelen kun je leren. We bespelen alle instrumenten, waar je met handen en/of stokken op kunt spelen. Denk aan trommen en bongo’s, aan xylofoons en bekkens. Je kunt in een combinatie van al deze instrumenten en prachtige ritmes, de mooiste muziek maken. Vol van geluid, ver dragend, tot door het hele dorp!”
Wakker worre joh!
Maandagochtend, de dag van het Voddenbal, begint Lutjebroek met een gezamenlijke wekker. Enkele leden van de percussiegroep zijn gevraagd –en hebben volmondig met ja geantwoord- om de rol van lokale wekker op zich te nemen. “Het hele dorp wordt gewekt, niemand mag toch de kermisschuitentocht 2023 missen? Wij zorgen ervoor dat niemand zich verslaapt! Hoe precies is nog niet helemaal bekend, maar u zult tijdig van ons horen!” Van de groep boemers die tijdens het eerste Voddenbal ook De Wekker was, is er nog maar één persoon nu nog steeds lid. Jeroen kan zich herinneren dat ze, naast álle Lutjebroekers, toen ook een van hun eigen leden uit bed hebben getrommeld. ”Die slaperige kop van Pe door zijn trillende slaapkamerraam staat gelijk weer op mijn netvlies! Dit jaar niet bij hem na een bakkie koffie het eerste biertje, m’n vrienden brengen de schuit al in gereedheid voor deelname aan de vaartocht. Na het trommelen tref ik ze in De Paus wel aan. We gaan er weer een mooi feestje van maken.”
Schuitentocht 2023
Schuitentocht door de grachten van Lutjebroek: maandagochtend 4 september, aanvang 08.30 uur. Zorg dat je er bij bent! Trek je oudste en meest versleten kloffie aan. Handen binnenboord houden vanwege de verwachte drukte op het water. Veel plezier gewenst.