Lotte Oud is graag met honden in de weer

Lotte wordt omringd door Sun (links), Pippa (vooraan), de zwarte labradror Bailey (die niet in de camera wilde kijken), Dex en helemaal rechts Charly. Tekst Koos Schipper. Foto Hoekstra Grootebroek.

In eerste instantie wilde Lotte Oud (24) uit Venhuizen haar uitlaatservice Hondenweer noemen. ‘Bij nader inzien vond ik dat nogal negatief klinken. Toen heb ik gekozen voor Honden in de weer’. De Streker liep op een maandagmiddag mee tijdens een uitlaatrondje en merkte hoe plezierig de honden met elkaar omgingen. ‘Zelf geniet ik er ook erg van’, bekent Lotte. ‘Heerlijk zo in de buitenlucht, samen met mijn lievelingsdieren.’
De wandeling vindt plaats in het Streekbos. ‘Maar ik ga ook regelmatig naar het Julianapark in Hoorn. Ik zoek plekken op waar honden los mogen lopen. Dat is veel leuker voor ze dan als ze zijn aangelijnd.’
Martin Gaus Academie
Lotte is zelf opgegroeid met honden. Zij volgde op het Clusius College de opleiding Dierverzorging en liep onder andere stage in een asiel voor zwerfhonden in Spanje. ‘Daarna behaalde ik aan de Martin Gaus Academie in Lelystad het diploma Hondenuitlaat Service. Nu heb ik al twee jaar mijn eigen bedrijfje’, vertelt zij niet zonder trots. ‘Op dit moment laat ik ongeveer 25 honden per week uit. De meeste één of twee keer, maar sommige ook drie keer.’
Maximale groepsgrootte
Zij haalt de honden bij de baasjes thuis op. De maximale groepsgrootte is zes. ‘Dan kan ik ze allemaal genoeg aandacht geven. De dieren zijn helemaal aan me gewend. Diverse honden herkennen het geluid van mijn auto en rennen al naar het raam als ik het pad oprijd. Als de deur open gaat, beginnen ze te kwispelen, vrolijk te blaffen of te piepen, afhankelijk van wat voor hond het is. Het betekent dat ze weer zin hebben in een wandeling’, legt Lotte enthousiast uit.
Roedelgedrag
Ook deze middag hebben de vijf aanwezige honden er zin in. Ze springen uit de auto, besnuffelen elkaar en gaan op zoek naar avontuur in de directe omgeving. Het duurt niet lang of de eerste plasjes of een wat grotere behoefte vindt zijn plek in de natuur. Maar het gaat natuurlijk ook om de beweging. Het is leuk om te zien dat de honden allemaal hun eigen gang gaan maar niet zomaar weglopen. ‘Dat is het roedelgedrag, daarom blijven ze bij elkaar’, aldus Lotte.
Loops
Even later blijft golden retriever Dex eigenwijs achter een passerende hond aanlopen, zelfs als Lotte hem nadrukkelijk roept om te komen. Reu Dex blijkt hier een goede reden voor te hebben: de andere hond is loops. Lotte blijft rustig. Ze lijnt Dex aan en voert hem zo terug naar de andere honden. ‘Dit verklaart ook waarom een teefje die loops is, niet mee kan met een groepswandeling’, vertelt Lotte. ‘Dat geeft teveel onrust. Een optie is dat ik dan een privéwandeling met haar ga maken. Of ze gaat weer mee op pad als ze niet meer loops is.’
Hondendouche
Het is overduidelijk dat de dieren bij Lotte in goede handen zijn. ‘Als de honden wat vies geworden zijn na een wandeling, spoel ik ze met warm water af onder mijn mobiele hondendouche. Die heb ik mee in de auto. Zo lever ik ze weer schoon af bij hun baasjes.’
Alle informatie vindt u op de website www.hondenindeweer.nl.