Leerlingen Martinuscollege in beweging voor goede doelen

Meer dan €600,- heeft ze al opgehaald voor Merakel, Only Friends en KWF Kankerbestrijding en het bedrag wordt nog hoger. Marieke (16) uit 4 vmbo van het Martinuscollege in Grootebroek is een van de bijna 2000 leerlingen die in beweging komt voor deze goede doelen. Om deze doelen te steunen organiseert de school op 21 december 2017 een 5 km lange nachtelijke (sponsor)loop – de Martinus Midnight Run – en allerlei feestelijke activiteiten.

Kerstactiviteit
Ed Haakman en Dick Schouten, beiden leraar op het Martinuscollege, zijn twee van de initiatiefnemers van de Martinus Midnight Run; ook wel de MMR. Enthousiast geworden door een nachtelijke hardloopwedstrijd elders in het land, hebben zij begin 2014 de eerste MMR georganiseerd. “De kerstactiviteiten van het Martinuscollege staan altijd in het teken van samenzijn én maatschappelijke betrokkenheid. De MMR sluit hier mooi bij aan: samen met alle leerlingen op feestelijke en sportieve wijze aan het werk voor de medemens”, aldus Haakman.

Iets doen voor een ander
Alle leerlingen van het Martinuscollege lopen met hun klas de MMR. Gevraagd wordt of ze zich vooraf willen inzetten om sponsorgeld op te halen. Marieke is gelijk van start gegaan. “We maken op school heerlijke stollen met spijs en verkopen die voor de MMR. Ik heb er nu al best veel verkocht en ben nog lang niet klaar”, vertelt ze enthousiast. Naast het verkopen van van stollen zijn er ook leerlingen die die bezig zijn met andere acties. “Er is een groep leerlingen bezig met de organisatie van een sporttoernooi van leraren tegen de leerlingen en ik heb gehoord van leerlingen die een autowasactie gaan houden”, aldus Haakman. Hij vind het mooi om te zien hoe leerlingen samen in beweging komen. Haakman: “Goed om te merken dat kinderen iets over hebben voor een ander en samen initiatieven ontplooien. Dat is toch enorm waardevol”.

Goede doelen maken emoties los
Stichting Merakel, Only Friends en KWF Kankerbestrijding zijn de organisaties waar de opbrengst van de MMR dit jaar naar toe gaat. “Deze doelen zijn heel bewust gekozen: ze hebben allemaal te maken met jongeren, sportiviteit en gezondheid. Thema’s die naadloos aansluiten bij onze school en de belevingswereld van leerlingen”, aldus Haakman. De drie goede doelen hebben zich op school gepresenteerd aan de medewerkers en ook de leerlingen hebben een presentatie gezien over de MMR en de doelen. Haakman: “De presentaties maakten veel emoties los en dat is vast ook een van de redenen is dat de leerlingen zich zo enthousiast belangeloos inzetten voor de MMR”.

Samenwerken voor een succesvolle avond
De voorbereidingen voor de MMR zijn inmiddels in volle gang. De organisatie is, met hulp van o.a. leerlingen, regionale bedrijven, sportverenigingen, collega’s en de Gemeente Stede Broec hard aan het werk om er een onvergetelijke en succesvolle avond van te maken. Schouten: “Fantastisch hoe iedereen meedenkt en bereid is te helpen”. Donderdag 21 december belooft een groot feest te worden. “Er komen dj’s, er is een grote kerstmarkt, topsporter Joost Reijns zwemt samen met een collega die de run niet kan lopen en er zijn prachtige prijzen te winnen. Leerlingen maken lekkernijen voor de verkoop en de route is feestelijk verlicht; er is de hele avond activiteit rondom en in de school”, aldus Schouten.

Ook meelopen of sponsoren?
Naast de leerlingen van het Martinuscollege kunnen belangstellenden ook meelopen met de Martinus Midnight Run. Voor €5,- kan iedereen zich opgeven via www.martinuscollege.nl. Wilt u sponsor zijn van de MMR? Neem dan contact op met de organisatie via mmr@martinuscollege.nl.