Foto: Fred Homan

Frank Kok is dirigent van verscheidene koren, waaronder Pop4You uit Drechterland. Wekelijks neemt hij de groep van circa 50 zangers en zangeressen onder handen om ze meerstemmige popsongs te laten zingen. Dat doet hij inmiddels al 15 jaar bij dit koor, dat hij in 2003 zelf heeft opgericht: “Destijds vroegen ik én enkele andere popkoorliefhebbers uit Hoogkarspel en Venhuizen ons af waarom Drechterland in tegenstelling tot de buurgemeenten nog geen eigen popkoor had.

Aangezien ik in dat jaar juist besloten had om verder carriere op te bouwen als musicus, was dat voor mij aanleiding om zo’n koor op te starten. Ik organiseerde 2 info-avonden wat leidde tot een koor met maar liefst 80 koorleden.” Weliswaar is het koor in de loop van de jaren in aantal teruggelopen, maar aan de kwaliteit van zang en performance is ambitieus gewerkt, vertelt Frank: “doorgaans schrijf ik de koorarrangementen zelf, dat vind ik echt heel leuk om te doen en bovendien geeft dat mijn koor een uniek geluid. Ik zing de partijen zelf in en leden kunnen dan hun stempartij thuis oefenen, en dat systeem heeft altijd goed gewerkt!”

Uitstapjes
Samen met de muzikale ondersteuning van het vaste combo: Jaap Botman achter de piano, Evert Sijm met (bas)gitaar en Frank Ruiter als drummer heeft het koor zich in de afgelopen jaren op vele momenten laten horen bij koorfestivals en andere gelegenheden in bijna iedere kern van de gemeente Drechterland, maar ook elders is het koor actief geweest. Frank vertelt hierover: “De optredens in Paradiso Amsterdam en in Parkschouwburg te Hoorn waren zonder meer mooie uitstapjes, maar ook vaak wel weer snel voorbij vanwege de beperkte tijd voor optredens. Meer creativiteit kan ik kwijt in onze eigen concerten die we om de paar jaar georganiseerd hebben! Zo hebben we prachtige uitvoeringen gegeven samen met andere koren, bands en zelfs de cross-over met een ballroom-dansgroep werkte uitstekend!”

Jubileum
En dan viert het koor dit jaar zijn 15-jarig jubileum. Net als 5 en 10 jaar geleden werkt het koor aan jubileumuitvoeringen die gepland staan op 6 en 7 april in De Schalm te Westwoud. Het wordt echter wel het laatste kunstje van Frank met dit koor: “Tja, Pop4You is natuurlijk mijn geesteskindje en heeft echt een speciaal plekje in mijn hart, maar ik vind ook dat een dirigent niet eeuwig verbonden moet blijven met een koor. Dat belemmert zowel voor dirigent als voor koor vernieuwing en verfrissing! Alhoewel ik grote verbondenheid voel met `mijn` koor, heb ik het bestuur en koorleden mijn besluit met volle overtuiging kunnen overbrengen, en dat viel me mee. Voor mij een teken dat wel aan nieuwe uitdagingen toe ben. Voor de leden kwam het bericht wel als een verrassing maar werd er gelukkig wel begrip getoond.” Inmiddels lijkt het erop dat zijn opvolging in goede handen terechtkomt. Frank zegt daarover: “ik gun `mijn` koor echt een fantastische en inspirerende opvolger, zodat het koor blijft floreren en de vele zangers blijft plezieren!”

Muzikale roots
Franks muzikale vervolgambities liggen vooral in het componeren, produceren en leiden van kortlopende koorprojecten: “ik heb nog vele ideeën klaarliggen voor verdere uitwerking. Zo denk ik aan een project over het leven van Franciscus van Assisi, mijn naamgever en ook voorbeeld voor de huidige paus die zijn naam aangenomen heeft.” Hij streeft ook naar een nieuw gecomponeerde koor- en orkestproductie in het jaar 2019 als Hoogkarspel haar 700e, muziekvereniging Dr.Nuijens haar 100e en koor Hemelsbreed -waar Frank zijn muzikale roots heeft liggen- zijn 50e verjaardag viert.
Daarnaast blijft hij actief met zijn andere koren: bij InBetween als pianobegeleider; als muzikaal leider bij zijn close-harmonygezelschap Horen, Zien en Blijven en bij zijn Verheederijckers-koor dat oude volkswijsjes van één van zijn muzikale voorouders zingt. Kortom: muzikale inspiratie genoeg bij Frank.

Prima op koers
Resteren op dit moment voor hem en zijn eigen koor Pop4You de jubileumuitvoeringen in april: “We zijn eind 2016 al met de eerste nieuwe songs voor dit jubileum gestart, en ik denk dat we prima op koers liggen. De leden gaven aan op weg te willen met het thema Disco, en dat gaat wat moois worden, hoor, dat kan ik je wel vertellen!” Spetterende koorklanken uit jaren 70 én uit het afgelopen decennium staan tezamen met extra percussie en blazersgroep GroovyHorns in een setting met heuse discovloer garant voor een fantastische performance. Wat Frank tot de volgende uitspraak verleidt: “Komt deze uitvoering maar meebeleven: dit wordt weer een echt hoogtepunt, ook voor mij, en dat is gewoon een goed moment om daarna te stoppen!”

Info over en kaarten voor de uitvoeringen in De Schalm op 6 en 7 april 20:15: zie www.pop4you.nl of www.deschalmwestwoud.nl .