Keurslager de Haan tachtig jaar een begrip

V.l.n.r. Wendy, Kees en Sonja. Tekst: Piet Reus Foto: Wil Reus

Aan de Zesstedenweg was Harrie de Haan de grondlegger van het slagersbedrijf. Zoon Kees nam in 1970 het bedrijf van zijn vader over. Bij de start van het ‘Streekhof’ werd hij met de slagerij ook onderdeel van het winkelcentrum.

Kees zag van zijn vader en moeder ‘zoveel creativiteit in de winkel’ en daarnaast vond hij ook de vele contacten met de klanten heel plezierig. Als 14/15-jarige begon hij daarom ook te helpen, vooral met vlees inpakken en schoonmaken.

Het begin
Kees junior ging één dag in de week naar school, dat was in Broek op Langedijk. “Daar heb ik de opleiding tot ondernemer gedaan en mij verdiept in het slagersvak.” Na die studie heeft hij een jaar in de slagerij van vader gewerkt en ook twee jaar bij de slagerij van Frans Bakker in Wervershoof (nu slagerij Ruijter) en drie jaar bij Blokdijk in Medemblik. ‘Het is voor mij een goede keus geweest om ook een aantal jaren ervaring bij andere slagerijen op te doen.”

Eigen slagerij
In 1994 is Kees jr. in het bedrijf gekomen. Daarbij hebben zij een goede taakverdeling gemaakt. Vader ging aan de slag achter in de worstmakerij en Kees jr. organiseerde ‘alles in de winkel’. In 2007 heeft hij de zaak overgenomen en zijn vader heeft tot zijn 63e enkele dagen per week gewerkt.

Verandering en aanbod
Ton Machtel vanuit Medemblik kwam in de productie werken en die nam de totale worstmakerij in zijn beheer. In 2014/2015 heeft hij de poelier naast de slagerij er bijgekocht en Nico Jonk is als poelier nog steeds in het bedrijf blijven werken. De winkel kreeg nog meer variatie, dit met uitbreiding van maaltijden, soepen, salades, belegde broodjes en ook een voorverpakking meubel erbij. Daarnaast kan -op locatie- een smakelijk barbecue worden verzorgd, waarbij (op verzoek) ook de hulp van Theo Peerdeman beschikbaar kan zijn.

Nieuwe passage

“Het is echt een aantrekkelijke hoek geworden, met lekker veel reuring. Een gezellig plein met Adri Bakker de groenteman, de notenwinkel, Basseroet en Broodhuys.” Voor Kees is het belangrijk, dat de klanten altijd op een vriendelijke en snelle manier geholpen worden. In de slagerij van Kees werken wekelijks tussen de acht en dertien medewerkers. Kwaliteit en vriendelijke bediening zijn daarbij de kenmerken.

Vrije tijd
In zijn vrije tijd vindt hij het plezierig om intensief met sporten bezig te zijn, waarbij hij drie keer in de week volop traint en daarnaast ook op de zondag nog eens tien kilometer probeert hard te lopen.