Karateka’s zwoegen voor zwarte band

Een groep van 30 karateka’s deed eind januari examen voor hun eerste dan (zwarte band) of hoger. Het was ruim drie uur zwoegen op basistechnieken, stok- en zwaardvechten en vrij gevecht. “Ik heb niet eerder zoveel karateka’s tegelijkertijd examen afgenomen,” zegt Ernst van de Zee, die al meer dan 50 jaar lesgeeft in karate. “Alle kandidaten zijn geslaagd.”

Van der Zee heeft zijn eigen stijl van karate ontwikkeld. Er zijn twee andere stijlen (Itosu Ryu en Kyokushinkai) in samengesmolten, maar er zijn ook technieken uit het jiu-jitsu en aikido in verwerkt. “Vanaf bruine band krijgen de karateka’s les in verschillende stok- en zwaardvechten,” voegt Van der Zee toe. Het gaat om iaido, jodo, tanjo-jitsu, hanbo-jitsu en bo-jitsu.

Zeven vestigingen
Enkele leerlingen hebben inmiddels eigen karatescholen. Daardoor kun je Umi Ryu Karatedo trainen in zeven plaatsen. De karateschool heeft vestigingen – in het Japans dojo genoemd – in onder andere Enkhuizen, Grootebroek, Wervershoof en Wognum. Een proefles is gratis en kan gewoon in sportieve kleding en op blote voeten. Op www.umiryu.nl staan de locaties en de tijden