Juliana en Lilian willen naar de Wereldjongerendagen

Twee zussen, Juliana en Lilian vertellen: “Wij zijn geboren in Syrië in Aleppo. Vanwege de onveilige situatie daar, moesten we vluchten. Uiteindelijk zijn we zeven jaar geleden in Hoogkarspel terechtgekomen. In het begin vonden we het hier heel erg rustig vergeleken met de grote drukke stad Aleppo. De mensen waren erg aardig maar het weer was, en is, nog steeds verschrikkelijk.”

“We hebben het hier goed naar onze zin. We hebben beiden een opleiding gevolgd.” Lilian is bijna klaar met haar studie ‘Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Techniek’ en bezig met afstuderen en werkt daarnaast in het Dijklander ziekenhuis. Juliana is afgestudeerd als bouwkundige, richting architectuur. “Ik werk nu bij Ooijevaar, een bouwbedrijf in Alkmaar.”

Opgegroeid met het geloof
Lilian: “We waren in Syrië ook al katholiek. We zijn van jongs af aan opgegroeid met het geloof. Toen we hier pas woonden, hoorden we van de buren dat er ook een katholieke kerk in Hoogkarspel was. De eerste vieringen die we zeven jaar geleden meemaakten waren de Hemelvaartviering en de Kermisbrunch. We spraken nog geen woord Nederlands. We begrepen er niets van. Maar de communie is voor ons heel belangrijk en die konden we er ontvangen. Na de viering hebben we Carolien Hoogenboom ontmoet. Twee onbekende jonge meiden in de Laurentiuskerk, daar moest ze meer van weten. Toen hadden we contact en zo is het begonnen. Tegenwoordig zijn we actief op het jongerenplatform van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Wij organiseren bijeenkomsten voor jongeren. Nu zijn we bezig met de Wereldjongerendagen.”

Een miljoen jongeren ontmoeten
Juliana: “Tijdens de Wereldjongerendagen vindt de grootste ontmoeting van katholieke jongeren ter wereld plaats. Van over de hele aardbol komen jongeren bijeen om elkaar te ontmoeten en samen het katholieke geloof te beleven. De paus komt ook. Hij stimuleert de jongeren om te leven vanuit hun geloof. Dit jaar vindt de ontmoeting plaats in Lissabon in Portugal. Wij gaan er naartoe met jongeren van ons bisdom en we gaan ook langs heilige plaatsen als Lourdes en Fatima en langs interessante steden als Parijs en Burgos. We vertrekken op 26 juli en we komen 8 augustus weer terug. Iedereen mag mee. Volgens ons wordt het geweldig. Met de verkoop van kaarsen en wijn in de kerk proberen we onze reis te bekostigen en we laten zo ook zien dat kerk betekenis heeft voor jonge mensen. We proberen zo ook andere jongeren over te halen om mee te gaan.”

God is altijd bij me
Juliana: ““Wat betekent het katholieke geloof ons? Het geloof geeft me een veilig gevoel. Met moeilijke dagen kan je de kerk binnenlopen en een kaarsje aansteken. Je kunt bidden en stil zitten. Dat geeft rust. Je weet dat Jezus bij je is en dat hij je draagt.”
Lilian: “Ik heb tijdens de oorlog ervaren dat God altijd bij me is. “In moeilijke, onveilige situaties wist ik dat ik op Maria en Jezus kon vertrouwen.”

Informatie
“Wij zijn heel enthousiast over de Wereldjongerendagen dit jaar van 1-6 augustus in Lissabon. en we zien er naar uit om de paus te ontmoeten. Het wordt nog mooier als er een stel jongeren met ons meegaat.” Informatie over de Wereldjongerendagen vind je op wjd.nl of op de website van ons www.bisdomHaarlem-Amsterdam.nl.