Het geheim van de Eenarmige Bandiet
Oud Amerikaanse geschiedenis van rond 1895. Nostalgie. Antiek met een verhaal. Een ontzettend mooi stukje techniek. Dat is wat John Diepgrond leuk vindt aan het repareren en opknappen van oude ‘Eenarmige Bandieten’, vooral van het merk Jennings.
Vroeger heel gewoon
Je zag ze op kermissen en in casino’s. Ook in elke kroeg stond er één. Zo’n machine waar je een dollar of gulden in gooide en aan een hendel trok. Dan wachten tot de drie wielen stopten met draaien. De spanning of je misschien iets gewonnen had. Meestal niet natuurlijk. De apparaten waren dan ook uitgevonden om mensen het geld uit de zakken te kloppen. De kans op winst was klein. Zo klein, dat de machines zelfs verboden werden, omdat ze niet voldeden aan de huidige kansspelwetten.
Achter het gordijn
“Elke regel valt te omzeilen. Zo plaatsten de kroegen de eenarmige bandieten niet meer in het zicht, maar in een halletje een beetje achteraf of achter een gordijn. Later werd er zelfs iets heel creatiefs bedacht. De fabrikant maakte een kast die gewoon uitbetaalde, maar na iedere inworp kreeg je ook een rolletje snoep of een kauwgombal. Zo was het voor de Amerikaanse wet alsof je echt een snoepje kocht,” licht John toe.
Kopen van u óf voor u repareren
“Mensen hebben hem thuis nu vaak staan als sierobject. Zo’n speelautomaat verdient het om opgeknapt te worden. Dus mocht u er één thuis hebben staan, neem gerust contact op. Ik kan hem voor u nakijken. Dit geldt voor alle speelautomaten waar een muntje voor nodig is, dus ook voor knikkerkasten, trackstimulators en krachtmeters. Toch wordt zo’n apparaat nooit meer geschikt voor intensief gebruikt. Je wilt hem zo origineel mogelijk houden uiteraard. Dat is de kunst. Dan krijg je toch te maken met slijtage van onderdelen,” aldus John.
Gunfactor
“Een oude vriend van mij weet af en toe nog een oude Jennings op de kop te tikken. Hij vindt het leuk dat ik ook zo bezig ben met het uit elkaar halen, schoonmaken, repareren van deze apparaten. Soms gunt hij mij er ééntje. Er is steeds moeilijker aan te komen.”
Origineel heeft voorkeur.
Alles valt na te maken. John vertelt: “Bij onderdelen die niet meer origineel te verkrijgen zijn, ben ik blij dat namaken kan. Toch heeft het origineel de voorkeur. In principe kan ik een spiksplinternieuwe Bandiet bouwen van 60 tot 90 jaar oud. Maar dat is niet wat ik leuk vind.”
Jukeboxen
Uit dezelfde periode als de diverse speelautomaten komen ook de jukeboxen. “Dat is minstens zo interessant. Daar komt veel elektronica bij kijken, maar dat ligt in de lijn van mijn werk dus kan het probleem niet zijn. Bezig blijven moet ik toch!”
Aangeboden/gezocht
Heeft u een eenarmige bandiet of andere oude speelautomaat met muntinworp staan die nagekeken moet worden? Wilt u er vanaf? Of wilt u er juist heel graag één hebben? Ik zoek ze en verkoop ze via marktplaats. U kunt ook rechtstreeks contact met John Diepgrond opnemen via e-mailadres: oudeautomaten@gmail.com