Johan Remkes stopt als commissaris van de Koning

DHR J Remkes, Commisaris van de Koningin, provincie Noord-Holland

NOORD-HOLLAND – Johan Remkes legt per 1 januari 2019 zijn functie van commissaris van de koning neer. Dat heeft hij per brief laten weten aan de Provinciale Staten en minister Kajsa Olongren van Binnenlandse Zaken.

Remkes is sinds 2010 commissaris van de koning(in) in Noord-Holland, maar wil nu meer tijd nemen voor zijn privéleven. Hij schrijft dat de beslissing om te stoppen een lastige was. Werken in het belang van de provincie Noord-Holland, van de burgers en het bedrijfsleven, is volgens hem uitdagend en geeft een grote mate van bevrediging.

Remkes werd vorig jaar benoemd tot voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel, die de Staten-Generaal adviseert over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie. Eind van het jaar zal hij ook zijn werkzaamheden daar afronden.

Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was Johan Remkes minister van Binnenlandse Zaken en van 2002 tot 2003 vicepremier. Eerder was hij onder meer lid van de Tweede Kamer, van Provinciale Staten van Groningen en van de gemeenteraad van de stad Groningen. Ook was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en gedeputeerde in de provincie Groningen. In 2017 werd hij benoemd tot voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel.

Vacature
Voordat de vacature voor een nieuwe commissaris van de koning wordt opengesteld, overlegt de minister van Binnenlandse Zaken met Provinciale Staten over het gewenste profiel van de nieuwe commissaris. Vervolgens kunnen kandidaten bij de minister solliciteren.