Jan Buijsman draagt de Zouaven opvallend uit

Twaalf jaar terug is zijn woning aan de Horn compleet rood en grijs geschilderd, in de kleuren van zijn club. Tijdens een praatje met Jan in de kamer van zijn woning heeft hij een sweater aan, in de kleur rood met daarop het Zouaven embleem. Eenmaal in de buitenlucht draagt hij vooral een rood jack met uiteraard datzelfde embleem.
Hij is ‘van de Zouaven’ en dat laat hij altijd weten.

Hij heeft een lange carrière bij de vereniging. Vanaf zijn jongste jeugd is hij bij de Zouaven gaan voetballen en ook heeft hij de verschillende jeugdselecties doorlopen. Nadat hij stopte met het actieve voetballen heeft hij eerst enkele jaren als scheidsrechter voor de bond gefloten. Na een ‘akkefietje’ bij Strandvogels in Onderdijk had hij daarvan genoeg en ging hij bij de vereniging fluiten.

Vrijwilliger bij de vereniging
Vanaf dat moment was hij, zowel op de zaterdag als op de zaterdag beschikbaar. “Fluiten bij de kleinste jeugd vond ik het leukst.” In de laatste vijf jaren heeft hij vooral de wedstrijden van het aangepast voetbal gefloten. Ook is hij jaren onderdeel van de evenementencommissie geweest.

Een bijzonder voorval
Bij de wedstrijden op het B en C veld aan de Industrieweg kon het regelmatig gebeuren dat de wedstrijdballen in de sloot belandden en dan was niet altijd de schuit beschikbaar.Toen bij één wedstrijd alle wedstrijdballen in het water lagen, wilde die scheidsrechter daarom de wedstrijd staken. Voor Jan, op dat moment aanwezig, zat er niets anders op dan in het water te springen. Zo zorgde hij ervoor dat de ballen weer op het veld terecht kwamen, zodat de wedstrijd kon worden voortgezet. “Zoiets vergeet je nooit.”

De worstenkar
Ruim vijftien jaar heeft hij bij de thuiswedstrijden van het eerste met de worstenkar gestaan. Volgens hem was het idee indertijd van Cees Schuit om met die kar te beginnen. De worsten werden in heet water aangeleverd en met de koffie bij de kar had hij daarbij ondersteuning van Koos Mekkelholt of Nico Schouten. Vele jaren heeft hij die taak opgepakt. Hij had daar aardigheid in. Door een operatie aan zijn rug kon hij bepaalde werkzaamheden niet meer uitoefenen. Ook de worstenkar bleef daarom vanaf die tijd in de werkplaats.Daarmee is ook de worstenkar bij de Zouaven geschiedenis geworden.

Zouaven speld
Een zestal jaar geleden is hij door de toenmalige voorzitter Niek Oud in het zonnetje gezet en heeft hij daarbij de Zouaven speld uitgereikt gekregen. Nu ondersteunt Jan de vereniging door donateur te zijn, want een Zouaven man dat blijft hij.

Piet Reus