Jaap Neuvel in het Guinness book of record

Tekst: Piet Reus Foto: Wil Reus

April 1993 werd het Certificaat Guinness book of record uitgereikt aan Jaap Neuvel. Hij mocht deze aannemen als projectcoördinator die -samen met vrijwilligers en in samenwerking met het Internationale Bloembollencentrum Keukenhof en Douwe Egberts- op 5000 m2 grond een mozaïek van tulpen had gerealiseerd.

Dit mozaïek werd gerealiseerd met 500.000 met de hand geplante tulpen bollen, nabij Aalsmeer, Nederland, april 1993. Getekend: Peter Matthews, Norris McWhirter. Het is ‘even terug in de tijd’, maar toch een hele eer, daarmee gehuldigd te worden en wie weet is en blijft hij wel de enige Grootebroeker?

Projectgroep mozaïek

Jaap Neuvel werkte als tuinbouwleraar tot zijn 61e. Daarna ging hij als vrijwilliger bij de Floriade werken. Door zijn deskundige aanpak zocht een reclamebureau contact met hem of hij als projectleider wilde optreden bij de realisering van de tulpen mozaïek, ter grootte van ongeveer een voetbalveld. Opdrachtgever was Douwe Egberts, er werd gewerkt in de kleuren van hun pak koffie (destijds) rood, wit, geel en oranje. Een omvangrijke klus. Jaap; “Reindert Deen van de Melkstraat was daarbij een belangrijke medewerker.”

Eerste editie

De eerste editie van het Guinnes book of record werd uitgegeven door de Guinness brouwerij in 1955. Met de huidige edities richt men zich meer op menselijke records. Ze vermelden zowel serieuze atletische records als grappige records. Er zijn veel mensen die een nieuw record willen vestigen om een plaats in het boek te krijgen. Ieder jaar verschijnt er een nieuw boek. Jaap Neuvel blijft voor altijd genoemd.