Jaap Bruinenberg verrast tussen ‘zijn’ vogelvrienden

Cees bedankt Jaap voor zijn jarenlange inzet. Tekst OdB. Foto: PL.

Cees Bakker is bestuurslid van de Vereniging Streker Vogel Vrienden, kortweg de S.V.V. Eén van zijn taken is de rol van coördinator van de openbare volière in Hoogkarspel. Deze ligt aan de Tuinstraat vlakbij de oude kapel. Op vrijdagmiddag 18 juni was Cees bij de volière om daar Jaap Bruinenberg te verrassen.
Jaap (90 jaar) is al vele jaren als vrijwilliger betrokken bij de volière. Helemaal zeker weten doet niemand het, maar dat het langer dan 40 jaar is, dat is wel zeker. “Misschien zelfs al wel bijna 50 jaar,” zo schat Jaap voorzichtig in.
Vogels ook thuis
Vroeger had Jaap zelf ook vogels thuis. Hij is groot liefhebber van de gevleugelde beestjes en beleeft er zelf altijd veel plezier aan. Jaap is gerust een bekende Hoogkarspeler te noemen. Doordat hij dagelijks in en rond deze volière te vinden is voor de verzorging van de vogels in de volière en eendjes in de vijver, kennen velen hem van gezicht en bij naam.
Zorg voor de vogels
Deze volière staat er nu ongeveer 25 jaar. Jaap werkte hier al toen de vorige volière er nog stond. Al die jaren is hij betrokken geweest bij de zorg van de vogels. “Schoon water en schoon voer zijn het belangrijkste. Maar uiteraard is er altijd meer te doen.” Cees vertelt dat Jaap het gelukkig niet alleen hoefde te doen. “Er is een groepje van vier vrijwilligers, die bij toerbeurt de taken op zich nemen. Jaap is echter wel altijd een man geweest die ‘de kar trok’.”
Grootse schoonmaak
Eén maal per jaar komt de vereniging in actie om samen met het groepje vrijwilligers ‘de grote schoonmaak’ te houden. “Dan proberen we allerlei grotere klussen en ook de omgeving van de hokken aan te pakken. Daarbij kunnen we dan altijd wel wat extra handen gebruiken. Maar de dagelijkse zorg komt echt op deze vast groep terecht.”
Bos bloemen
Jaap stopt met zijn vrijwilligerswerk voor de volière. Om Jaap te bedanken had Cees een mooie bos bloemen meegebracht. “Dat is wel het minste wat we kunnen doen voor zo’n trouwe vrijwilliger. We zijn Jaap heel dankbaar voor zijn jarenlange inzet. Natuurlijk hopen we hem nog vaak bij de volière te zien. Nu dan niet meer om werk te verzetten, maar gewoon om te genieten van alle mooie vogels en het park er omheen.”