Italiaanse kennismaking met Hollands glorie

Graag wil ik een tijdelijke nieuwe inwoner van Hoogkarspel verwelkomen. Met een soort van blog zal ik hier over hem en zijn belevenissen in West-Friesland schrijven. Mag ik u voorstellen aan de Italiaanse Simonpietro , 17 jaar jong. Pietro logeert hier via Travel Active, een stichting die scholieren vanuit het buitenland een plekje bij een Nederlands pleeggezin en scholing biedt. Zo kan hij de taal en cultuur leren kennen. Thuis –op het logeeradres in Hoogkarspel- moet hij Nederlands leren. Hij gaat naar VWO 5 en wordt zo min mogelijk geholpen in het Engels én heeft op school uiteraard ook Nederlands in zijn vakkenpakket .
Na zijn aankomst in Nederland had hij eerst een introductieweek in Egmond. Daar heeft hij zijn medereizigers ontmoet en stonden o.a. een bezoek aan Alkmaar en Amsterdam op het programma. De studenten komen dit jaar uit heel Europa. Vanwege Corona niet uit de rest van de wereld.
Verjaardagen
Aangekomen bij zijn gastgezin , mocht Pietro gelijk mee om de polderloop te ondergaan. Het evenement waarbij je door vele sloten zwemt en wandelt, waarbij hij de eerste Italiaan is die dit ooit heeft meegemaakt in Hoogkarspel. De derde dag mocht hij kennismaken met de school waar hij naar toe mag voor een jaar, het Martinus in Grootebroek. Al na drie dagen had hij al klasgenoten waarmee hij ‘s avonds buiten afsprak. In het eerste weekend was hij al uitgenodigd om een Nederlandse verjaardag mee te vieren. Voor de Nederlandse klasgenoten is een buitenlandse jongen om Engels mee te oefenen kennelijk ook interessant.
Nederlands eten
Zijn eerste boerenkoolstamppot zit erin en kreeg een 8 als cijfer. Macaroni, zoals wij Nederlanders dat maken, was hij ook niet gewend. Wij stoppen er ook nog wat groente door tot zijn verrassing. Het Chinese eten zoals wij dat serveren, was hem ook niet bekend . Nassi en bami zoals wij dat maken kennen ze niet, maar werd toch lekker bevonden. Voor de rest heeft Pietro natuurlijk zijn eerste frikandel en zelfs broodje kroket gehad. Dat is echt cultuur ervaren! Aankomende maand maar eens aan de erwtensoep en we gaan als het weer het toelaat , eens kanoën door onze mooie polder. Dingen die voor ons zo normaal zijn en hij helemaal niet kent. Met deze blog wil ik jullie een beetje mee laten genieten van wat wij zoal beleven of wat er opvalt aan verschillen en overeenkomsten tussen Italiaanse gebruiken en gewoontes en de Hollandse.
Volg onze belevenissen
Ook zo’n klein voorbeeld is dat ze statiegeld in Italië niet kennen en lege plastic flessen dus de plasticbak ingooien. Zo grappig en je staat daar gewoon niet bij stil . Zo werd mij tussen neus en lippen door de vraag gesteld waar nou die schitterende tulpenvelden zijn. Die zal hij pas in april gaan meemaken . Ik zou zeggen …volg ons hier in De Streker de aankomende tijd!