Is Fairtrade wel zo fair?

Foto: Olga de Boer

Al die fairtrade keurmerken van tegenwoordig. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Is werkelijk álles tegenwoordig fairtrade? Of zit er nog verschil tussen de verschillende soorten keurmerken die je vinden kunt op verpakkingen in de supermarkt?

Fairtrade staat voor ‘eerlijke handel’. Net zoals elk boek of elk stukje tekst kun je dit lezen zoals het jou past. Als de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn waar, dan kan je dit bestempelen als eerlijke handel. Het originele Fairtrade-keurmerk, dat zijn oorsprong vindt in de traditie van het Max Havelaar-keurmerk, gaat iets verder dan dat. Want een eerlijke prijs is één, maar hoe zit het dan met de rest van het bedrijf? Gaat dat er ook op vooruit? De omstandigheden waarin men werkt, zijn die wel zo gezond voor de werknemers in kwestie? Of gaan ze er qua gezondheid alleen maar op achteruit?

Meer dan eerlijk
Om het originele Fairtrade-keurmerk te mogen dragen moeten producenten voldoen aan drie voorwaarden. Ten eerste: de makers krijgen een eerlijke prijs voor hun product. Daarnaast investeren ze middels een premie in de eigen onderneming. Als derde geschiedt de productie op een duurzame en milieuvriendelijke wijze.

1800 producten
Het Fairtrade keurmerk vind je alleen al in Nederland terug op ruim 1800 producten. Denk dan aan koffie, chocolade, bananen, thee, suiker, rijst, sap, noem maar op. In de kunstnijverheid is dit keurmerk iets minder eenduidig. Gelukkig heb je daar de deskundige medewerkers van De Wereldwinkel voor. Zij onderzoeken voor jou of de makers van de aangeboden producten voldoen aan bovenstaande voorwaarden.

Jouw Wereldwinkel
Als dit grotendeels het geval is dan krijgen ze een plekje in jouw Wereldwinkel. Zoals deze prachtige Loretta beelden uit Mexico. Die worden gemaakt door Roberto en Etta en geëxporteerd naar onder andere Nederland door Esperanza. Deze organisatie zorgt er voor dat Roberto en Etta de juiste prijs krijgen voor hun waar, waardoor zij hun vak nog jaren uit zullen kunnen oefenen. Inmiddels hebben de twee in totaal 16 werknemers in dienst die samen met hen de unieke beelden maken voor deze collectie. Je kunt ze bekijken in jouw Wereldwinkel Stede Broec. Je vindt ons aan de noordzijde van winkelcentrum ’t Streekhof. De vrijwillige medewerkers ontmoeten je er graag, op De Tuin 31 in Bovenkarspel.