Irene Beemster speelt in Oranje

Foto: Fred Homan

Als dit geschreven wordt is TeamNL met Irene Beemster net terug van een toernooi in Baden-Baden. Ze heeft behoorlijk wat speelminuten gekregen. Vlak voor vertrek is haar medegedeeld, dat zij ook geselecteerd is voor het EK/WK in Leira Portugal, welke gehouden wordt als deze Streker bij u op de mat valt.

De eerste maal dat zij het volkslied voor aanvang van een interland hoorde spelen, was enkele maanden geleden in Cairo (Egypte) tijdens een toernooi aldaar. “Dit was een super ervaring en smaakt naar meer,” was haar reactie bij thuiskomst.

Vele sporten
Irene is enorm sportminded. Zij startte met gym bij DES, heeft vele vormen van atletiek gedaan bij SAV, hierna zaalvoetbal gespeeld bij de Landbouw. Heeft gehandbald bij SEW, VVW en natuurlijk bij DTS’48, waar vader Paul vele jaren voorzitter is geweest. Eerst was zij speelster, maar heeft ook op doel gestaan.

Heupdysplasie
Haar drukke bestaan als kok, met wisselende diensten in de horeca, heeft tot een sportpauze geleid. Diverse jaren heeft zij pijnklachten gehad, in 2011 zijn de onderzoeken naar de oorzaak gestart. Waar eerst gedacht werd aan de liezen, bleek na uitgebreid onderzoek de problemen in haar beide heupen te zitten. De diagnose heupdysplasie is toen gesteld, waarna in 2012 en 2017 operaties volgden. Bij beide operaties (Ganz genaamd) in het Wilhelmina Ziekenhuis door prof. Heeg in Assen, is in beide heupen een stands verandering aangebracht. Haar is toen sterk afgeraden om weer te gaan rennen en springen, vanwege grote kans op vroegtijdige slijtage.

Gedreven sportster
De geest moest luisteren, maar het lichaam wilde sporten. Middels haar zuster Laura, die haar wist te taggen op Facebook waar SEW een oproep deed voor rolstoelhandbal speelsters werd contact gezocht en een nieuwe passie was daar. Dit is nu ruim vijf jaar geleden. Haar drive was haar trainster niet onopgemerkt gebleven. Zij kreeg het advies om zich op te geven voor de selectiedagen van TeamNL op Papendal. Het was jammer dat SEW stopte met het rolstoelhandbal, Irene is toen gaan spelen bij CSV in Castricum. Deze club speelt ook hoger wat haar spel ten goede kwam. Rolstoelhandbal bestaat een kleine acht jaar en wordt gemengd gespeeld. Er moet minstens één vrouw meedoen, in het veld of op de goal.

Punteninschaling
In Cairo werd 4-tegen-4 gespeeld, wat uit het beachhandbal komt. Het reguliere spel is 6 tegen 6. Het rolstoelhandbal werkt met een puntensysteem. De speel(st)ers worden geclassificeerd, wat betekent dat inschaling op de hoogte/zwaarte van de beperking gebeurt. Een dwarslaesie is bijvoorbeeld 1 punt, Irene is ingeschaald op 4 punten. Bij 6 tegen 6 mag een team totaal 17 punten inzetten.

Inspannende bezigheid
Voor een coach lijkt het mij lastig om tijdens de wedstrijd ook het puntensysteem erbij te moeten hanteren. Zelf heb ik een training van Irene gezien. Het is enorm inspannend om je rolstoel in allerlei richtingen te manoeuvreren met je ene hand en onderwijl de bal te stuiteren met de andere hand. De tegenstander doet ondertussen alles om dit te belemmeren, rijdt tegen je aan of blokkeert de doorgang. Irene zag ik omgaan na een stevig clash, het bleek haar wel meer te overkomen. Om goed in shape te zijn doet zij aan krachttraining en rijdt op de weg in een handbike.

Bezige bij
Irene, combineert haar job bij familie-kaasbedrijf van der Sterre in Grootebroek met veel trainen. Daarnaast vergeet zij de sociale kant van de samenleving niet. Om de week geeft zij gymles in de Bonte Veer Enkhuizen voor VeKWiK, aan mensen met fysieke dan wel visuele beperking. Hier haalt zij enorm veel energie uit. Het rolstoelhandbal is een relatief jonge sport, is voor iedereen toegankelijk een keer sfeer proeven en meetrainen is altijd mogelijk. Irene is ontzettend trots deel uit te mogen maken van de Nationale selectie. Het heeft haar vele nieuwe inzichten gegeven, met een positieve vibe. Omdat het TeamNL rolstoelhandbal nog niet zo lang bestaat, komt veel van de gemaakte kosten voor reizen, materiaal en voeding op het budget van de sportster. Het zou voor Irene Beemster een uitkomst zijn als locale bedrijven zich met haar zouden willen identificeren in de vorm van sponsoring. Passie, positiviteit, veel energie en strijdlust is wat zij daar tegen over