Honden sportschool ‘De lachende hond’

“Als men kiest voor een hond als huisdier, is een goede voorbereiding belangrijk. De ene hond is de ander niet, elk hondenras heeft zijn eigen karakteristieke dingen. Zeker als men denkt aan een puppie of een herplaatsing, is het belangrijk dat je weet wat er van jou als eigenaar verwacht wordt!”
Hier zijn liefhebbers van de bordercollie bijeen. Zij hebben bewust gekozen voor dit ras en dus voor een werkhond. “Dat is plezier voor de hond en hard werken voor de baas,” grappen zij meteen. “Geen dag zonder werkuur, dan doe ik mijn hond echt te kort! Dus ook al schijnt vandaag de zon, wij staan hier ook in de regen.”
Een hond met een taak
De bordercollie is een geweldige werkhond, voor een baas die er mee aan de slag gaat. “Sommige mensen kiezen om met hun hond op agility training te gaan, waarbij een hindernissenparcours wordt afgelegd. Anderen kiezen voor flyball, een estafettespel met een hindernissen. Wij hebben gekozen voor schapen drijven,” zo vertelt één van de deelnemers.
De blije hond
Ingrid Okker had zelf een bordercollie en ging daarmee trainen. Het plezier dat zij zag bij de hond, maakte dat zij hier steeds gedrevener in werd. “Het is inmiddels een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ik heb een groep opgericht die ik ‘de lachende hond’ noem, omdat dat mijn doel is. Hier help ik anderen, met liefde voor de bordercollie, om samen met hun dier een team te vormen en de opdrachten juist uit te voeren.”
De weilanden in Hem
Ingrid mag gebruik maken van een groot stuk grasland in Hem. Daar lopen flink wat schapen die gebruikt worden bij de training van de honden. “De honden weten vanuit hun genen al wat ze moeten doen, het zijn de mensen die hier getraind worden de juiste commando’s te geven en duidelijk te communiceren. Dat gaat de één gemakkelijker af dan de ander en ook is niet elke hond hetzelfde. Het is dus teamwork op maat!”
Fluitsignalen boven handgebaren
Bij het schapen drijven in uitgestrekte gebieden, zal de schapendrijver zich laten bijstaan door één of meerdere getrainde border collies. De hond leert vele commando’s zoals come by, away, lie down en that will do, waarmee de handler instructies geeft. Vaak zal gekozen worden deze commando’s te geven middels fluitsignalen. Een bordercollie herken je aan zijn passie (hij wil continue met zijn taak bezig zijn) en aan het luisterend vermogen (de opdrachten moeten onmiddellijk worden opgevolgd). “Het is geen sociale gezinshond, hij wil aan het werk.”
Beloning na arbeid
Hoe worden de bordercollies beloont nadat ze braaf fotomodel hebben gespeeld en op hun beurt hebben gewacht tijdens dit interview? Inderdaad: door ze opnieuw schapen te laten drijven. Dat is wat zij het liefste doen, dat is hun passie! De laatste slok koffie wordt weggeslikt en de honden staan al bij het hek. Zij weten wat er nu komen gaat en hebben er zin in.