Hoezo achter de Geraniums?

De foto’s komen uit de privé collectie van Jan Bakker. Op de foto staan ik ( Bob de Wit en Hans Bijman aan tafel), de andere foto is natuurlijk Jan Bakker.

Hoezo; achter de Geraniums.

Geraniums komen veelal negatief in beeld, vooral als je erachter gaat zitten. Maar het zijn uiteraard schitterende bloemen waar je meestentijds “bloid” van wordt. En met dat gevoel krijg je ook weer zin om het stekje dat al geruime tijd in je hoofd zit toch maar eens te laten ontkiemen.

In dit geval een boek maken over middenstanders, dienstverleners en hun activiteiten in de dorpen Broekerhaven, Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek, nu Stede Broec.

Jutten aardappelzak
In dat boek zou moeten worden aangetoond – door middel van onder andere rekeningen en advertenties – hoe en waar het geld dat in de polder werd verdiend voornamelijk in de dorpen zélf werd uitgegeven. Aanleiding voor dit idee was de vondst van een jutten aardappelzak (vlagbaal) met daarin de complete bedrijfsboekhouding uit de periode 1940-1975, die tevoorschijn kwam bij het opruimen van de schuurzolder. Tijdens het doorsnuffelen van al die paperassen krijg je een prachtig beeld van het hoe en waaraan het geld werd uitgegeven in die periode. Over het algemeen denkt men dat in die tijd alles veel goedkoper was. Dit is echter een enorme misvatting. Omgerekend naar een uurloon van toen waren veel dingen extreem duur. Daarom werd het meeste geld besteed aan de huishouding en was er daarna niet veel geld over voor kleding of luxe artikelen.

Slijtplekken en scheuren in de kleren werden hersteld met een lap erop, anders liep je voor schandaal en werd je erop nagewezen. Dat is nu andersom, zonder scheuren in je broek hoor je er niet bij!!

Kijkboek
Als je een boek wilt maken schrijf je vanuit je herinnering de zinnen bij elkaar tot je verhaal op papier staat. Daar heb je niemand bij nodig. Wil je een kijkboek maken waarin je van alles en nog wat wil laten zien, moet het georganiseerd worden en heb je veel materiaal, onderzoek en assistentie nodig. Alles moet worden geselecteerd, zodat de juiste afbeelding en de bijbehorende tekst bij het correcte bedrijf en winkel worden geplaatst. Dit moet per bladzijde op volgorde van huisnummers en na vaststelling in de computer worden opgeslagen.
De partner van mijn dochter Karin, Bob de Wit, die de ganse dag voor zijn werk met computers omgaat, vond het wel een uitdaging. Dat heeft hem heel wat avonden gekost. Na een aantal bladzijden toch maar eens informeren wat anderen er van vonden. Mensen die regelmatig boeken maken vonden het idee maar niets en de uitvoering al helemaal niet. Dat was een lekkere opsteker… Maar mensen daarentegen die de te beschrijven periode aan den lijve hebben ondervonden en meegemaakt reageerden wél enthousiast. Ze vonden het prachtig! En, wilden meteen een boek bestellen zo gauw als het klaar was. Reden genoeg om op de ingeslagen weg door te gaan. Echter, een boek druk klaar maken is een ander verhaal, daar moet je eigenlijk professioneel mee aan de slag. Dat is bijna onbetaalbaar en dan wordt een dergelijk boek in die oplage veel te duur. Een aantal jaren is het daarom blijven liggen. Dan denk je na enige tijd: dan maar geen boek!! De verzamelde gegevens blijven bewaard, dat is belangrijk voor later.

45 jaar in de drukkerswereld
Maar zie; de realisering van het boek kwam vrij plotseling dichterbij, Zwager Hans Bijman wilde wel eens kijken of hij er wat van kon maken. Hans had 45 jaar in de drukkerswereld gewerkt en zich daar bezig gehouden met het ontwerpen van posters, folders, boeken en reclamebladen. Toen hij met pensioen ging was hij helemaal klaar met de grafische wereld. Hij kreeg meer tijd voor zijn grote hobby “stripboeken”. Maar ook daarin kroop het bloed waar het niet kan gaan: hij maakte een aantal prachtige boeken over zijn favoriete stripfiguur Kuifje. Ook nam hij na 50 jaar redactiewerk voor de dorpskrant het schrijven weer ter hand, nu puur als hobby. Dat was onze mazzel. Hij heeft het ruwe frame van ons geplande boek niet alleen leuker gemaakt, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit.

De Middenstand op zijn best
Het boek wordt nu dan uitgegeven door de historische vereniging Oud Stede Broec als tweede boek in de Tinie Keeman reeks met als titel “De Middenstand op zijn best”. De historische vereniging heeft ook het boek “Het Grootslag op zijn best” met succes uitgegeven als eerste boek in diezelfde reeks. Twee totaal verschillende boeken, maar onlosmakelijk met elkaar verbonden. De middenstand kon niet zonder tuinders en de tuinders konden niet zonder middenstand. Samen maakten zij een leefbare samenleving, hetgeen u nu kunt bekijken in het daarover tot stand gekomen boek. Te bestellen bij de Historische vereniging Oud Stede Broec. Wij wensen u nu alvast veel lees- en kijkplezier.
Jan Bakker

“De middenstand op z’n best”, van de Kolk in Broekerhaven tot het Evendeel in Lutjebroek
Kijkboek samengesteld door Jan Bakker, Bob de Wit en Hans Bijman
Uitgave: Historische Vereniging Oud Stede Broec
Uitvoering: full colour, A4-formaat, 252 pagina’s, hardcover gebonden
Prijs: 30 Euro, voor leden 25 Euro
Datum van verschijning: plm. half november 2017.