Gymvereniging GVSSS is een begrip in Westwoud

Foto: Barend Hoekstra

Gymvereniging Sport Staalt Spieren (GVSSS) uit Westwoud bestaat op 17 oktober a.s. precies 75 jaar. Onder de huidige omstandigheden is het onmogelijk veel aandacht te geven aan dit jubileum. “Onze jaarlijkse kidsmiddag in de herfstvakantie kan vanwege de corona helaas niet doorgaan”, vertelt bestuurslid Suzan van Diepen. Gelukkig heeft ledenadministrateur Brenda Zuurbier goed nieuws voor alle leden. “Iedereen krijgt dit seizoen 25% korting op de contributie.”
Op die manier laat het bestuur de ongeveer 75 leden toch meedelen in de feestvreugde. Die leden maken gebruik van de gymzaal in De Schalm. De oudere dames kunnen aldaar elke maandagmorgen de week lekker actief starten. Aansluitend is er een wat rustiger uurtje voor zowel dames als heren. Mannen die meer uitdaging zoeken, melden zich maandagavond bij de Fit-training die onder leiding staat van Sven Dirks. Deze trainer is ook present op woensdagavond. Iedereen van 18 jaar en ouder is dan bij hem welkom om sportief te bewegen op muziek.
Jeugd op zaterdagmorgen
Van oudsher was de woensdagmiddag gereserveerd voor de jeugd. “Vorig seizoen zijn we naar de zaterdagmorgen gegaan. We konden geen leiding meer krijgen voor de woensdag, vandaar”, legt Suzan uit. Haar medebestuurslid Tanja Koster erkent dat het wel even wennen was voor de ouders en de kinderen. “Inmiddels weten ze niet beter en bevalt het goed. Natuurlijk komt dat ook door het enthousiasme van onze leidster Esmee Cusveller.”
Strippenkaart
Hoewel het aantal leden in de loop der jaren is afgenomen, blijft GVSSS een begrip in Westwoud. “Heel veel inwoners zijn lid geweest”, weet Suzan. “Het mooie van de gym is dat de kinderen dit al kunnen doen vanaf hun derde jaar. De handbal en de voetbal laten dan nog geen leden toe.” Via de gym leren de kinderen al vroeg bewegen. Brenda: “Op de zaterdagochtend komen er meer dan twintig kinderen naar de gymzaal. Om half tien starten de allerkleinsten. Een uur later gymmen de wat oudere kinderen. De meeste zijn lid maar er zijn er ook die gebruik maken van onze strippenkaart. Daarmee kun je vijf keer meedoen voor € 12,50.”
Recreatief karakter
In een maatschappij waarin bewegen niet meer vanzelfsprekend is en obesitas op de loer ligt, heeft GVSSS een belangrijke functie. De vereniging heeft, net als veel andere (gym)clubs, hevige concurrentie van de computer, de televisie en andere digitale verleidingen. Voorheen kende de vereniging nog een wedstrijdselectie. Inmiddels heeft GVSSS louter een recreatief karakter. “Gewoon lekker sporten met elkaar”, vat penningmeester Rita Berkhout kort en kernachtig het doel samen.
Zoektocht naar nieuwe bestuursleden
Drie van de vier bestuursleden stoppen na dit seizoen. “We zoeken al langer naar nieuwe mensen voor in het bestuur”, bevestigt Suzan. “Het is niet eenvoudig. Mensen hebben het druk met van alles en nog wat.” Rita blijft als enige aan en kijkt net als de anderen positief vooruit. “De traditie bij GVSSS is dat het bestuur bestaat uit ouders van jeugdleden. Daar ben ik inmiddels een uitzondering op”, lacht ze. “We zijn nu in gesprek met enkele senioren voor een plek in het bestuur. Het zou heel fijn zijn als we daarin ook één of meer jonge ouders kunnen verwelkomen.”