Grote podia voor Kim Berger en band Vintage Dutch

Kim Berger hoopt snel op het podium te kunnen staan met de band. Tekst : OdB Foto credit: Vintage Dutch. Foto: Paul Jonker

Een oproepje in de Streker was voor de buurvrouw reden om Kim op te geven als talent van de Streek. En terecht, zo blijkt! Kim Berger heeft een prachtige stem die ze graag laat horen.
“Eigenlijk weet ik niet beter dan dat ik overal altijd liep te zingen,” vertelt Kim. “Als basisschoolkind vond ik zingen altijd al leuk. Niets serieus hoor, alhoewel ik altijd wel droomde van grote podia en optredens. Het leek toen een ver-van-mijn-bed show.”
Eerste optreden
“Na de nodige badkamer concerten, waarbij ik dacht dat ik alleen voor mezelf zong, kwam ergens rond mijn 22e de kans om voor het eerst op te treden voor een groep. Tijdens een bruiloft heb ik het bruidspaar toegezongen. Doodeng en tegelijkertijd fantastisch!”
Het leven
Ook al wist Kim toen eigenlijk wel zeker dat ze hier ooit meer mee wilde, het leven ging door. Zoals velen zullen herkennen werden de dagen gevuld met de gewone dingen als werk, het gezin met jonge kinderen en schiet tijd voor jezelf er wel eens bij in. “Pas rond mijn 36e verjaardag ben ik op zoek gegaan naar een zangcoach en heb ik zangles genomen.”
Diverse coverbands
“In meerdere coverbands heb ik opgetreden. Auditie doen en je de sound eigen maken, daarmee ook ontdekkend wat ik zelf precies zou willen.” Kim vertelt dat ze auditie deed bij ‘The Tibbs’, een soulband. Helaas koos die band voor iemand anders, maar dat was niet het einde. “Het bleek juist het begin van iets heel moois. Eén van de bandleden van die band waar ik auditie voor deed, was bezig een nieuw project’ op te starten en was onder de indruk van mijn stem. Hij vroeg mij ‘eens mee te doen’ met de repetities.”
Vintage Dutch
“De beginnende band bestond toen uit een gitarist en een basgitarist en een drummer en ik werd ‘de vierde man’. Er was een klik, het voelde goed. Samen zijn we gegroeid, hebben de sound gevonden die bij ons past. Inmiddels zijn er een saxofonist en een percussionist bij gekomen en zijn we op zoek naar een toetsenist. We schrijven onze eigen nummers en hebben inmiddels twee singles uitgebracht. Het eerste album komt in oktober 2021 uit. We zijn heel lekker bezig! Muziektijdschriften zoals Jazzism hebben al over ons geschreven en nu staat ons verhaal in de Streker!”
Toekomstmuziek
Corona, we kunnen er helaas niet omheen. Na tijden van repeteren en het schrijven van nieuwe nummers was Vintage Dutch precies op dat punt beland dat ze konden gaan optreden en de eerste boekingen waren daar. “En toen dus dat coronavirus en alles lag stil! Balen, maar het is niet anders. Gelukkig hebben we zo hard gewerkt in de periode hiervoor, dat we –online- kunnen blijven repeteren. Zodra de festivals weer kunnen starten zijn wij er met onze band bij! We zijn er klaar voor en willen na het veroveren van Nederland, zelfs buiten de landsgrenzen mensen laten genieten van onze sound.”
Luister en geniet
Hun eerste single kwam in november uit, de tweede in februari. “We kwamen hiermee meteen op de Nederlandse radio.” In april komt de volgende single van Vintage Dutch uit. Verder zijn ze in onderhandeling met een platen label. Vintage Dutch bestaat nu uit de volgende bandleden: Walter Gieling (drum), Paul Jonker (gitaar), Yvo van Wolvsbergen (basgistaar), Roos Manshanden (saxofoon) en Ruben de Ruyter( percussie) en Kim Berger (zang).