Groep 8 van BS de Woud zet zich in tegen eenzaamheid

V.l.n.r. Maud, Gwen, Rowena, Naassi, Sabine, Lieke, Sonja, Anna en Delano bezig in de aula van de school het maken van prijzen voor de BINGO. Tekst en foto: OdB/Streker

De leerlingen van groep 8 van ’t Vierspan locatie Woud kijken tijdens hun ‘tien-uurtje’ altijd naar het Jeugdjournaal. Daar kwam in december een item over ‘Eenzaamheid’ voorbij, een onderwerp dat de kinderen duidelijk raakte. Zouden er hier in de wijk ook mensen eenzaam zijn? Zo ja, zouden we daar iets tegen kunnen doen?
Juf Colette had er gesprekken over met de klas en daaruit volgde actie. “De kinderen zijn de buurt in gegaan met wat lekkers en hebben een enquête gehouden. Daar kwamen bijzondere, hele mooie maar ook heel verdrietige verhalen naar boven. Eenzaamheid -zo bleek- is niet alleen iets van oudere mensen en komt ook in onze wijk voor.”
Wat gaan we doen?
“Vaststellen dat er eenzaamheid voorkomt was pas stap één. Want met alleen constateren verandert er natuurlijk niks”, vertelt juf Colette. “Veel mensen gaven aan dat zij een uitje leuk zouden vinden. Ook gaven ze aan dat er alleen op uit gaan vaak een te hoge drempel is. Daarbij zijn ook de kosten en het vervoer soms een struikelblok. “We gaan nu iets heel leuks organiseren en zijn al volop bezig met de voorbereidingen,” vertellen de leerlingen. “We nodigen de mensen uit om met ons een gezellige middag te beleven.”
Voorbereiding in volle gang
“Tijdens de handvaardigheidslessen werken we nu al een paar weken aan mooie prijzen. Natuurlijk kunnen we hier niet alles verklappen, want dan is de lol er straks af. Het moet een beetje een verrassing blijven voor onze gasten en die lezen de krant natuurlijk ook,” grinniken een paar meisjes. In hun handen een hele verzameling van viltstiften. Dat belooft een kleurrijke prijs te worden! “We maken allemaal verschillende dingen,” vertelt de groep die aan het werk is in de grote aula. “Met hout en spijkers, met klei en verf en alles is handgemaakt en dus uniek. Dit is veel leuker knutselen dan gewoon iets voor jezelf maken. Je weet dat je er straks iemand heel blij mee gaat maken en dat maakt het bijzonder.”
Op uitnodiging
“Begin maart organiseren wij een hele gezellige BINGO-middag.” De mensen die in de enquête hebben aangegeven dat ze wel eens eenzaam zijn en die wel zin hebben in een gezellig uitje worden door groep 8 uitgenodigd. “We hebben de uitnodigingen bijna klaar en gaan die persoonlijk bij de mensen bezorgen. Als ze aangeven dat ze willen komen, regelen wij namelijk ook dat ze thuis worden opgehaald en op de juiste plek in de school komen. Daar hebben we gezorgd voor een echte koffiekar en wat lekkers. Samen maken we er dan een hele gezellige dag van.”
BINGO
“Na de BINGO zal iedereen met een blije lach en een mooie prijs weer naar huis teruggaan. We hopen dat we op die manier hebben laten zien dat als we allemaal een beetje op elkaar letten en passen, het een hele fijne buurt is waar we wonen. Dat iedereen erbij hoort en welkom is. Wie weet treffen mensen hier wel iemand met wie ze later in de maand weer eens iets kunnen ondernemen. Dan is het echt BINGO!”