Herken je dat? Soms zit alles tegen en stapelen problemen zich op binnen een gezin. Ouders kunnen met veel moeite alle ballen in de lucht houden. Ze hebben weinig puf over voor de opvoeding, waardoor de kinderen soms te weinig aandacht krijgen. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of …
Dit is nou precies de reden dat Buurtgezinnen actief is in Drechterland. Irene Maas, getrouwd en zelf moeder van drie kinderen, is in deze gemeente de coördinator. Zij is zelf ook steungezin voor een tiener van 13 jaar. Ze bieden met hun gezin een fijne plek voor deze tiener die elke week rustig bij hen thuis huiswerk komt maken. “Een kleine moeite voor ons als gezin, maar je levert voor deze meid van 13 een grote bijdrage,” zegt Irene hierover. “Iets wat eerder misschien heel normaal was, maar tegenwoordig leven we soms erg langs elkaar heen. Omdat ik denk dat we elkaar veel te bieden hebben en geloof in de kracht van ‘samen’, breng ik graag op een laagdrempelige manier gezinnen met elkaar in contact voor een extra steuntje in de rug.”
Hoe werkt Buurtgezinnen?
Buurtgezinnen is een landelijk initiatief, maar wordt per gemeente uitgerold. Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan wat ondersteuning bij de opvoeding. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je kinderen een rustige huiswerkplek wordt geboden, dat ze af en toe een weekend uit logeren gaan, dat een ander gezin meedenkt over de schoolkeuze of dat de kinderen gewoon eens een dagje bij een fijn gezin mogen spelen.
In de praktijk
Als je je aanmeldt, omdat je wel wat steun kunt gebruiken, gaat Irene met je in gesprek:
Aan de orde komen vragen zoals wat voor soort ondersteuning heb je behoefte? Wat vind je belangrijk in de opvoeding? Wat verwacht je van een steungezin? Voor welke momenten kun je steun gebruiken? Vervolgens gaat zij op zoek naar een geschikt steungezin in de buurt. Over de invulling van die steun maak je samen met het steungezin afspraken.
Stabiele steungezinnen gezocht
Voor Drechterland zijn we ook op zoek naar fijne, stabiele steungezinnen die hun huis willen openstellen voor een kind voor een dagdeel per week of bijvoorbeeld een hele dag om de week.
Aanmelden of meer info?
Kun je wel wat hulp gebruiken of wil je juist steun bieden? Misschien is Buurtgezinnen dan wel wat voor jou? We helpen je graag een handje door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat je kan ondersteunen. Ik kom graag kennis met je maken. Kijk alvast voor meer informatie op www.buurtgezinnen.nl. Of mail Irene voor meer info op Irenemaas@buurtgezinnen.nl of bel 06-20 91 50 05.