Gestolen recept teruggevonden

V.l.n.r. winnaars Tessa, Huub en Liv mogen met hulp van Promejo en bakker Cees en assistentie van Yari zelf Lutjekoekjes bakken. Tekst en foto’s: OdB

Jeugdvereniging Promejo organiseert voor jongens en meisjes in de leeftijd van ca 5-15 jaar het hele jaar door diverse activiteiten. Door de beperkende maatregelen rondom corona moest ook de leiding van Promejo met een creatief plan komen. Tijdens de eerste lockdown speelden ze Levend Cluedo.
“Dat werd heel goed ontvangen. Met filmpjes op Facebook werd er vertelt over de moord die gepleegd was en werden de verdachten één voor één aan de tand gevoeld. Vervolgens kon iedereen raden wie de dader was geweest.”
Tweede lockdown
“Iedereen had natuurlijk gehoopt dat we inmiddels weer terug waren naar het oude normaal. Dat geplande activiteiten weer gewoon doorgang zouden kunnen hebben. Niets was minder waar: de tweede lockdown werd een feit en toen hebben we gekozen voor een heel lokale versie van min of meer hetzelfde spel,” vertellen de broers Dennis (25) en Niels (23) Ruitenberg.
Gestolen van de Bakker
De samenwerking werd gezocht met twee heel bekende bedrijven in Lutjebroek: Café de Paus en ’t Bakkershuys. “Bakker Cees Veenbrink heeft afgelopen tijd een heel speciaal koekje bedacht, waarbij heel Lutjebroek (en ver daar buiten) de vingers aflikt. De Lutjekoekjes lijken een beetje op speculaas, maar door het geheime recept smaken ze nóg veel lekkerder.“ Niels –in de rol van inspecteur van de opsporing van verdwenen zaken- werd erbij geroepen door Cees, toen deze ontdekte dat niet alleen de kassa-lade was leeggeroofd, maar ook het geheime recept van de Lutjekoekjes was verdwenen.”
De verdachten
Via filmpjes op de Facebookpagina en Instagram van Promejo werd verslag gedaan. Zowel van de roof en de daar aangetroffen sporen, als ook van de mogelijke verdachten. De jongens van de Paus werden aan de tand gevoeld. Zou het zo kunnen zijn, dat zij het recept gestolen hadden omdat het café door corona op slot was gedaan? Ook was er de optie dat een andere fictieve bakkerij het recept gestolen zou hebben, om de koekjes onder een andere naam zelf te gaan verkopen. Verder was er een zwerver, die zich verdacht gedroeg. “De filmpjes zijn wel 3500 keer bekeken! Niet alleen door de jeugdigen voor wie het bedoeld was, maar juist ook door heel veel anderen. Het hele dorp genoot mee.”
Bijzondere beloning
Uiteindelijk kon iedereen de juiste dader doorgeven aan Promejo De drie eerste inzenders met het goede antwoord kregen een wel heel bijzondere beloning. Zij werden uitgenodigd om samen met de inspecteur én bakker Cees zelf Lutjekoekjes te komen bakken. Natuurlijk was dit nu mogelijk, omdat het recept weer terecht was en de dader gepakt. “Als beloning voor iedereen uit de omgeving gooit Cees de komende tijd wat extra Lutjekoekjes in de oven en zijn ze voor een speciale prijs te koop.” Cees: “Dat het recept terecht is, is voor iedereen geweldig. Dus dan gaan we daar ook met zijn allen van genieten. Dagelijks vers en overheerlijk, volgens geheim recept.”
Promejo gaat door
Natuurlijk was dit weer een grandioze activiteit voor de jeugd van Lutjebroek. “Hopelijk kunnen we over enkele weken het gewone programma weer oppakken. Mocht het onverhoopt nog steeds niet kunnen om met een groep kinderen samen te komen en iets te ondernemen, dan staat de leiding van Promejo klaar voor unieke, ludieke en superleuke activiteiten. Want stilzitten, dat gaat niet gebeuren!”
Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Lutjebroek is de overkoepelende organisatie waar jeugdvereniging Promejo onder valt. Adres: Fresialaan 2, 1614 SH, Lutjebroek. Volg Promejo ook via Facebook en Instagram.