Frans Zwerver vormt graag ‘Veteranenband’

Muzikale Veteraan Frans Zwever vormt graag band met andere Veteranen. Tekst en foto: Streker/OdB

“Graag doe ik een oproep aan Veteranen, die in het verleden én heden muziek maken in een band. Bespeelt u een blaas- of snaarinstrument en zou u mee willen spelen in een nog op te richten Veteranenband, dan hoor ik graag van u,” zo begint Frans Zwerver zijn verhaal.
De reden waarom Frans een Veteranenband op wil richten omschrijft hij zelf als: “Muziek brengen uit het verleden en heden bij Veteranen- en andere bevrijdingsbijeenkomsten in West-Friesland brengt saamhorigheid, omdat we het doen met en voor elkaar.”
Live en improvisatie
Live muziek ten gehore brengen op basis van songs van toen en nu, maar vooral met ruimte voor improvisatie. “Dat deden we bij ons bataljon ook ten tijde van de Nieuw Guinea crisis. Het gaf even ontspanning in moeilijke tijden, het gaf wat lucht,” vertelt Frans verder. “Oorlog is vreselijk en velen hebben het er erg zwaar gehad. Maar we hebben ook mooie tijden met onze kameraden gehad en muziek past daar uitstekend bij. Met name het genre ‘40/’60, pop en dixie heeft de voorkeur.”

Frans als soldaat
“Zelf ben ik in 1961 als dienstplichtig soldaat met het gehele bataljon Lua Luchtdoelartillerie 928 uit Appingedam naar Biak Papoea Nieuw Guinea gestuurd. Voor een twintigjarige een bijzondere reis. Maar liefst zes weken zaten we op een grote oceaanstomer, die ons via
Hawaï, Curaçao en Het Panamakanaal bracht naar Biak.” Langs het Suezkanaal was te gevaarlijk en daarom duurde de reis zo lang. Het schip voer een half werelddeel rond om het Suezkanaal te ontwijken. In Nieuw Guinea aangekomen werd het bataljon gedropt op het eiland Biak. “Daar had ik tot taak de bibliotheek te beheren en de luchtdoelartillerie-stellingen te bevoorraadden.”

Muziekinstrumenten mee
’s Avonds werd er muziek gemaakt. Er werd zelfs een bandje opgericht. “We waren daar voorzien van wel 60 blaasinstrumenten en 20 snaarinstrumenten. Het beheer over deze muziekinstrumenten lag bij mij. “De band bestond uit soldaten met trompet, piano, drums, bas, gitaar en banjo. In september 1962 was de overdracht aan Indonesië en konden we vertrekken. De terugtocht was met een Dakota vliegtuig met een tussenstop in Karachi.”

Zelf muziek maken
Frans leerde bij de muziekschool gitaar spelen vanaf zijn 6e jaar. “Het noten lezen was niet mijn hobby en tot frustratie van mijn leraar lukte dat ook niet. Na twee jaar muziekschool moest ik daar weg en heb ik mijzelf de rest aangeleerd. Vanaf mijn 25e speel ik al in diverse bandjes. Ook nu nog speel ik in meerdere bands, waaronder de geweldige band ‘Bottle Up and Go’.

Veteranen met een muzikaal verleden
“De nu te formeren ‘Veteranenband’ zou ik graag in bovenstaande setting willen vormen. Zelf speel ik jazzgitaar, slide en banjo. Daarbij heb ik veel oude jazz liedjes gezongen. Zij die bandervaring hebben en improviserend kunnen spelen kunnen een mail sturen naar Frans Zwerver agoradvies@gmail.com. Vereiste is wel dat je als Veteraan te boek staat, al of niet dienstplichtig.”