Frank Ligthart vist ‘nooit achter het net’

In de rubriek Topsporters uit Drechterland deze keer aandacht voor de 21-jarige Frank Ligthart, die voor het Nederlands visteam dobber dragend uitkomt en deelneemt aan internationale wedstrijden.

Hij doet een opleiding voor leraar horeca en voeding en als zijn agenda het toelaat is hij reserve keeper bij de selectie van Spirit.

Eerste visjes
Al op vijf jarige leeftijd zat hij achter het huis met zijn vader en buurman aan de waterkant naar zijn tobber te turen. Eerst nog niet zo fanatiek maar dat groeide gestaag. Niet veel later heeft hij zich aangemeld bij onze plaatselijke visvereniging Klokkeweel en deed gelijk mee met jeugdviswedstrijdjes. Deze werden gehouden in de nu prachtig gerenoveerde Klapbrugvijver, zoals u hem op de foto daar nu ook kunt zien.

Eerste wedstrijd
Zijn eerste wedstrijdje bij de visclub, weet hij zich te herinneren, won hij op acht jarige leeftijd, met 30 visjes in anderhalf uur tijd. Vanaf toen werd zijn interesse voor de vissport steeds groter en hij fanatieker. Hierdoor heeft hij verschillende manieren van vissen geprobeerd en uitgeoefend, waarna hij tot de conclusie kwam dat hij voor het wedstrijdvissen zou gaan.

Nederlands kampioenschap junioren
Toen hij 12 jaar was vroeg een familielid of hij het leuk zou vinden deel te nemen aan de regionale selectie wedstrijden om het Nederlands kampioenschap junioren. Hier had hij wel oren naar en zo is hij begonnen met het vissen op groter water zoals kanalen en rivieren. Sportvisserij Midwest Nederland startte in die tijd met Talententeams. Dit waren teams van jeugdvissers, die in teamverband mee konden doen aan de Nationale jeugd competitie. Met deze wedstrijden is hij doorgegroeid naar het Nationale circuit.

Nationale jeugdploeg
Op 15 jarige leeftijd is hij voor het eerst geselecteerd voor de Nationale jeugdploeg onder 20 jaar. De groep bestond toen uit 11 jeugdvissers, waarvan er vijf mee mochten na het WK junioren. In 2020 was het zover, hij had een plek verworven in de Nederlandse WK ploeg die in augustus van dat jaar af zou reizen naar Hongarije. Door Corona ging dit toernooi niet door en waren er heel weinig wedstrijden dat jaar. In 2021 stond het WK in Hongarije weer op de agenda, maar mocht er ook toen niet afgereisd worden. Het WK ging toen wel door, helaas zonder Nederlandse inbreng.

WK in Portugal
Oktober 2021 heeft Frank wel weer aan een interland mogen deelnemen welke in het Franse Creutzwald was georganiseerd. Vorig jaar is hij naar het WK in Slovenië mee geweest als reserve bij de onder 25 ploeg. Hieruit blijkt zijn talent, proeven aan het grote werk en daar veel leren en ervaring opdoen. Oktober vorig jaar heeft hij in zijn leeftijdscategorie op de Maas in Limburg een interland mogen vissen met een sterke bezetting. Na twee dagen trainen had de ploeg de tactiek zo goed voor elkaar, dat er niet alleen werd gewonnen van de Belgische ploeg, maar ook van regerend wereldkampioen Frankrijk. Een resultaat waar je mee thuis kan komen. Na afgelopen voorjaar een aantal prima selectie trainingen te hebben gevist met de Nederlandse ploeg, heeft Frank te horen gekregen dat hij in augustus op mag voor zijn eerste heuse WK in Portugal. Laten we hopen dat het Wilhelmus voor het team van onze jonge dorpsgenoot daar mag klinken.

Mark Ligthart voor even terug naar waar het allemaal begon, de gerenoveerde Klapbrugvijver in Hoogkarspel