Foto’s van de klassen en van de reünies in het gemeentehuis

Tijdens de altijd succesvol bezochte jaarmarkt op 2e pinksterdag zal het gemeentehuis ook weer geopend zijn. De historische vereniging Oud Stede Broec houdt op die dag een expositie van een verzameling klasse foto’s van de lagere scholen in Grootebroek, Bovenkarspel en Lutjebroek. Daarnaast zijn er, in de loop van de jaren, meerdere reünies georganiseerd, de foto’s daarvan, zijn ook onderdeel van de expositie.

De organisatie van de historische vereniging, timmert al vele jaren, succesvol aan de weg. Eind augustus vorig jaar, was de expositie met de foto’s van gezinnen, twee keer vijf dagen, in het winkelcentrum “Streekhof”.
Voor de organisatie “een doorslaand succes.” Alle dagen in “het Streekhof” waren drukbezocht. Het waren ook momenten van “elkaar ontmoeten.” En soms ook met oud plaatsgenoten herinneringen ophalen, uit vervlogen tijden. “Van wie ben jij er dan ien.” Die vraag kwam regelmatig terug. Ook kon je vaak bezoekers ontdekken, die toch nog weer een keer langs kwamen. Kortom, deze expositie heeft alle verwachtingen, ruimschoots overtroffen. “En de uitzonderlijk leuke reacties zijn ons bijgebleven.”

Nieuwe expositie
“Hoe is dat idee ontstaan? Die vraag werd voorgelegd aan Klaas Neuvel, die samen met Rien Broersen, de organisatie voor de klasse foto’s op zich neemt.
Klaas: “Ik kreeg een foto in handen van een reünie van de zesde klas van de Joseph school 1961/1962.”
Die reünie werd in 1993 georganiseerd, in het jaar, dat de jongens van die klas, 45 jaar oud werden. “Een pracht foto.” Daarmee is de opzet van de organisatie van foto’s van de klassen van de lagere school en de foto’s van de reünies ontstaan. “Wij gaan voor de klasse foto’s van de kleuterscholen en de lagere scholen van Grootebroek, Lutjebroek en Bovenkarspel, van 1950 tot en met 1980.” Daarbij gaat het verzoek ook voor reünie foto’s.

Witte school
Het is bekend, dat ook van de “witte school” in Lutjebroek, nog niet zo lang terug een grote reünie is georganiseerd. Daarbij zijn, op verschillende locaties en in verschillende leeftijden, diverse foto’s gemaakt.
Ook die foto’s met de daarbij behorende namen zijn welkom. In het archief van “Oud Stede Broec” is bekend, dat vooral van de scholen van Grootebroek en Lutjebroek, al veel fotomateriaal voor de expositie beschikbaar is. Uiteraard is iedere reactie, voor uitbreiding van de klasse foto’s welkom, maar vooral van de scholen van Bovenkarspel wordt nog om veel klasse foto’s gevraagd.

2e pinksterdag
Gezins en familiefoto’s zijn, door de tijd jaren heen, vooral in de fotoboeken, thuis, opgeborgen. Wellicht zitten daar vast en zeker, prachtige klasse foto’s of foto’s van een reünie bij. Alles, met namen is welkom. Voor informatie hierover naar Rien Broersen tel. 563 329 of Klaas Neuvel te. 513 556. Met alle beschikbare foto’s zal de expositie op 2e pinksterdag in het gemeentehuis van Stede Broec weer een dag zijn om te beleven, met zeker weer momenten van ontmoeten en herkenning. En daar willen wij toch ook bij zijn.