Expositie schilderijen van Lita Bakker

Bijschrift: Lita en haar schilderij van de molen Ceres. “Als die een plekje zou krijgen waar iedereen er van kan genieten zou een hele eer zijn!” Tekst en foto OdB.

Schilderen is een talent dat ze waarschijnlijk van haar moeder heeft geërfd, die ook vaak creatief bezig was met de schilderkwast. Een talent wat in de loop der jaren steeds meer een eigen ‘handtekening’, een eigen herkenbaarheid gekregen heeft. Een collectie met zeer diverse, maar stuk voor stuk prachtige schilderijen.
In de centrale hal van het gemeentehuis van Stede Broec hangen schilderijen van Lita Bakker (61) uit Bovenkarspel. Diverse onderwerpen, zoals bijzondere mensen en mooie plekjes en ook schitterende dieren heeft Lita op het doek vast weten te leggen. Kom gerust eens kijken, het kan nu weer, de entreehal is weer vrij toegankelijk.
Perfecte timing
Ongeveer drie jaar geleden heeft Lita zich aangemeld bij de gemeente, met de vraag of zij misschien een keer een deel van haar collectie mocht exposeren in de hal van het gemeentehuis. Het antwoord was positief, echter er was een wachtlijst. “De timing kon niet mooier! Precies nadat alles lange tijd gesloten (of zeer beperkt toegankelijk) was kreeg ik bericht dat ik nu aan de beurt was. Van 15 februari 2022 tot 11 april hangen mijn schilderijen daar.”
De schuld van Bob Ross
Schilderen is een leuke hobby. De bekende kunstenaar Bob Ross maakte voor tv diverse werkstukken, in een soort van lessen. “Die afleveringen nam ik op een videoband op. Op een moment dat ik dan zin en tijd had, speelde ik die aflevering steeds een stukje af, pauzeerde de band en ging weer een stukje verder kijken en schilderen. Bob Ross werkte met olieverf en dus ik ook. Eigenlijk is het allemaal met Bob Ross begonnen.” Lita vervolgt: “Later ging ik lessen volgen bij Simone aan de Industrieweg en daar heb ik acrylverf ontdekt. Nadat Simone stopte ben ik bij de Open Kunststudio aangesloten. Nog wekelijks heb ik daar mijn vaste schildermoment, elke week leer ik nog wat bij.”
Hobbyschilder
Lita noemt zichzelf een hobbyschilder. “Soms werk in opdracht en er is ook wel eens een schilderij verkocht. Dat vind ik dan ontzettend leuk, dat iemand anders mijn werk waardeert en een mooie plek geeft. Maar de meeste werken zijn voor mijzelf. Bijvoorbeeld de werken van de kleinkinderen of waar mijn ouders op staan, die zijn niet te koop!”
Contact
In de hal van het gemeentehuis hangen ook diverse werken die wél te koop zijn. Andere werken dienen vooral als inspiratie van wat er mogelijk is. Kijken en genieten kost niks. Laat u na uw bezoek een reactie achter in het gastenboekje van Lita? Wie meer informatie wil over de schilderijen van Lita kan haar mailen op litabakker@outlook.com of volg haar op Facebookpagina Schilderijen van Lita.