Expositie luchtfoto’s boerderijen Westwoud ‘Van Lindeboom tot Tolweg’

Dirk en Fred met een van hun pareltjes. Foto: Emmy Homan.

Het was anderhalf jaar soms ‘zoeken naar (heel toepasselijk) een speld in een hooiberg’. Dirk van Kampen en Fred Homan zijn bij diverse nog bestaande boerderijen en hun bewoners op bezoek geweest met de vraag of men van het bestaan van een luchtfoto van de boerderij afwist.

Het zoekgebied was vanaf de Lindeboom tot de Tolweg. Vele keren kwamen de heren ter onverrichte zaken huiswaarts. Zulke foto’s waren in de 50’er en 60’er jaren een flinke uitgave voor de boerenfamilies. Jarenlang heeft het bedrijf LFN-luchtfoto’s gemaakt, waarna er iemand bij de boerderijen aan de deur kwam of er belangstelling voor een foto was.

Geen archief (meer)
Dirk en Fred dachten: de kortste weg is naar het archief van de firma LFN met duizenden foto’s van vele dorpen. “Dit bleek een doodlopend pad, de erven van de oprichter van het bedrijf blijken het gehele archief te hebben vernietigd.” Vervolgens zijn ze langs gemeenten, WF-archief, kadaster, rijksmonumenten, etc. geweest maar ook daar bleken de gezochte foto’s niet te zijn. Het internet is natuurlijk een schatkist aan informatie in deze zoektocht geweest, maar ook de bijdragen van Dick Olij, Sander Bakker en fotoalbums van bv. Josef Bot brachten hun prachtige oude dorpsgezichten. Veelal bleken de gezochte luchtfoto’s in bezit bij de familie welke in de boerderij wonen of hebben gewoond.

In de lijst
“ Met een gekregen adres kon er weer verder contact gezocht worden gezocht, soms tot buiten de provincie. De fam. van Diepen van de Nicolette hoeve heeft er bv. twee grote en ingelijst. Na de koop van de boerderij heeft oud bewoner Cees Laan ze die aangeboden. Op één van die luchtfoto’s is Cees Laan met zijn moeder te zien. Van zo’n oude foto is dan een nieuwe foto gemaakt, kleinere konden worden gescand en vormen nu een flink digitaal archief.”

Trots presenteren wij
Dirk en Fred zijn het meest trots op drie hele grote luchtfoto’s waarop het gehele dorp is afgebeeld vanuit verschillende vlucht standpunten. “ Dit zijn ‘pareltjes om te zien’ afgedrukt op aluminium.” De collectie bleef groeien waarna er nu op 11 en 12 juni een expositie van de verzamelde foto’s staat gepland. Een locatie daarvoor vinden bleek achteraf niet zo moeilijk. Dirk van Kampen heeft in de Boogerd van de Protestantse kerk bij de boerderij van Cees en Dora Bakker, dr. Nuyensstraat 47, oude hoogstambomen aangeplant. Het leek hun een mooi idee om de flinke foto’s (afm. 60×40 afgedrukt op Forex) rond die bomen ten toon te stellen.

Expositie bezoeken
Op een groot scherm zullen er tevens 450 foto’s worden getoond met beelden van Westwoud, Binnenwijzend, Laantje, de Ouwe Dik, Dr. Wijtemalaan en de Dr. Nuyensstraat uit vervlogen tijden. Prachtige foto’s met veel detail over hoe het leven toen is geweest. U bent van harte welkom op beide expositie dagen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Mocht het weer tegenzitten, dan wordt het evenement een week opgeschoven naar 18 en 19 juni.

Nog een kans
Mochten de beide dagen u niet schikken, in de maanden augustus en september wordt de collectie in het Streekpunt, Streekweg 220, in Hoogkarspel ten toon gesteld. Ook hier bent u van harte welkom tijdens de openingstijden.