Ex-wethouder Dirk te Grotenhuis terug naar De Achterhoek

Dirk te Grotenhuis (69) was als wethouder namens het CDA een bekend gezicht in politiek Drechterland. Iets meer dan twee jaar geleden, middenin de coronaperiode, droeg hij het stokje over aan Simone Visser – Botman. Van een echt afscheid van inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties waar hij altijd mee te maken heeft gehad, kon door de pandemie helaas geen sprake zijn. Sinds een maandje is Dirk samen met zijn echtgenote Trees terug naar waar zij opgroeiden: de Achterhoek. De Streker strikte hem voor een afscheidsinterview.
‘We hebben het hier in West-Friesland uitstekend naar onze zin gehad’ begint Dirk zich te verontschuldigen. ‘Graag waren we in de regio blijven wonen. We konden helaas geen huis naar onze zin vinden. Door toeval zagen we een huis te koop in Gelselaar. We zijn er gaan kijken en waren meteen om. Zo kan het gaan dus’, lacht hij.
Ambities
Dirk te Grotenhuis is van boerenafkomst. ‘Ik heb altijd geholpen op de boerderij van mijn vader. Was veel buiten en genoot van de rust en de ruimte in de Achterhoek. Trees en ik trouwden al op jonge leeftijd, we kregen snel twee kinderen en er moest brood op de plank komen. Daar komt bij dat ik, zeg maar, naar aanleiding van mijn studie de nodige ambities had en carrière wilde maken. Ik solliciteerde met succes op de functie hoofd afdeling Welzijn en Sociale zaken van de gemeente Westkapelle, in de provincie Zeeland. In 1984 kwam er een soortgelijke functie vrij in Drechterland. Ik werd aangenomen en voelde me meteen als een vis in het water in Hoogkarspel.’
Voorzitter Spirit’30
De integratie in het dorpsleven verliep voorspoedig. ‘Omgaan met mensen is het mooiste dat er is. Wij mengden ons onder de dorpsbewoners.’ Dirk werd zelfs verkozen als voorzitter van voetbalvereniging Spirit’30. Als sectorhoofd Welzijn en Sociale Zaken had hij een ambtelijke vinger in de pap bij allerlei projecten en uitdagingen waar de gemeente voor stond. ‘In 2006 ging Drechterland fuseren met de gemeente Venhuizen en moest de ambtelijke staf samensmelten. Het leek mij een mooi moment om te stoppen. Het plan was om iets voor mezelf te beginnen.’
Wethouder
Het liep even anders. ‘Thaam Wijnker van het CDA stond ineens op de stoep met de vraag of ik wethouder wilde worden. Daar moest ik wel even over nadenken maar mede op advies van de toenmalige burgemeester, Tonny van de Vondervoort, heb ik ja gezegd. Het was voor mij een lot uit de loterij’, spreekt Dirk uit. ‘Volgens mij is wethouder de mooiste baan die er bestaat. Je bent voor de gemeenschap aan de slag en je spreekt bevlogen mensen die staan voor hun vereniging of hun ideeën. Het is mijn overtuiging dat je samen, dus met elkaar, heel veel kunt bereiken. Als je maar tijdig in overleg gaat met direct betrokkenen en duidelijke kaders stelt. Het project Vitale Dorpen in Drechterland is daar een prachtig voorbeeld van. Juist door ruimte te maken voor de inbreng van de inwoners kan een gemeente optimaal bijdragen aan de leefbaarheid in een dorp.’
Luisteren
Zijn vermogen om te luisteren naar wat mensen te vertellen hadden, is vaak geroemd. Dirk knikt. ‘Door je open te stellen voor de mening van anderen kom je tot nieuwe inzichten. Daarnaast heeft het college van burgemeester en wethouders de wijsheid niet altijd in pacht. Ik kijk met plezier terug op mijn tijd in Drechterland. Graag wil ik alle inwoners van bedanken voor 36 mooie jaren en hen