Ex medewerker in hoger beroep vanwege mogelijk flits faillissement

BRON : WEEFF

ENKHUIZEN – Ex-werknemers van doodskistenfabriek Bogra uit Enkhuizen stellen dat het faillissement van het bedrijf is misbruikt om van een deel van het personeel af te komen na de overname door het Belgische bedrijf Funico.

Ze stapten naar de rechter, maar kregen geen gelijk. Nu willen de voormalig medewerkers hoger beroep aantekenen.

Het lijkt erop dat er al voor het faillissement gesprekken waren met Funico. Het doel, zo blijkt uit stukken, is een ‘pre-pack’: een snelle doorstart waarbij niet al het personeel hoeft te worden overgenomen door de nieuwe eigenaar en het oude bedrijf zonder schulden komt te zitten.

In een brief aan de managers van de Bogra schrijven eigenaren Arno en Linda Damhuis het volgende: “Aan jullie wordt gevraagd om zo goed mogelijk door te werken in het belang van de bedrijven, maar vooral voor jezelf om een nieuw contract te krijgen bij de nieuwe eigenaren.” Tegen NH Nieuws zeggen de ex-medewerkers dat de overname op 27 juni zou worden gepresenteerd.

Als echter op 22 juni door het Europees Hof wordt geoordeeld dat bij een pre-pack werknemers moeten worden overgenomen, wordt volgens de ex-werknemers besloten een ander scenario te volgen. Op 30 juni is het faillissement officieel en wordt daarna een biedingsronde gehouden om de Bogra te behouden.

De medewerkers blijven doorwerken tot 18, 19 en 20 juli, wanneer de overname daarna door Funico definitief wordt beklonken. Dan blijkt dat er voor 22 van de 59 werknemers geen plek meer is. Directrice Linda Damhuis blijft wel aan als operationeel directeur.

Een groep ex-medewerkers stapt naar de rechter. Volgens hen is er wel degelijk sprake van een pre-pack en is het faillissement misbruikt om personeel te lozen. Daarom willen ze een vergoeding.

De rechter oordeelt dat in het geval van Bogra er drie weken tussen faillissement en verkoop zat en dus werden de werknemers in het ongelijk gesteld. “Een terechte uitspraak. Ik heb dagen en nachten met de curator zitten onderhandelen”, zegt Bart Ardies, directeur van Funico, in de Volkskrant.

De uitspraak levert gefronste wenkbrauwen bij onder meer Ronald Beltzer, hoogleraar arbeid en onderneming aan de Universiteit van Amsterdam. “Dit vonnis moet vernietigd worden”, stelt hij in de krant. Want ook al was de deal pas drie weken na het faillissement definitief beklonken, volgens hem is er nog steeds sprake van een pre-pack.

Opvallend is dat er meer bedrijven waren die Bogra na het faillissement wilden overnemen. Zo was Van Wijk Uitvaartkisten in Rotterdam volgens de ex-werknemers bereid om al het personeel, behalve de directie, over te nemen. Bovendien zouden ze een bod van boven de 2 miljoen euro hebben gedaan. Een stuk meer dan de 1,1 miljoen die Funico heeft betaald.

Van Wijk heeft zich beklaagd over het feit dat het bod nooit serieus is genomen. Aan de Volkskrant laat curator Guido de Wit weten dat “het beste bod is geaccepteerd”. Een nadere toelichting kan hij niet geven “in verband met ondertekende geheimhoudingsovereenkomsten”.

De werknemers laten aan NH Nieuws weten in hoger beroep te willen gaan en zijn bezig geld in te zamelen om dit mogelijk te maken. Hun advocaat Nicole Six laat in een reactie weten “dat de ontslagen werknemers verrast zijn door de uitspraak, omdat het zo evident is dat Bogra alleen een scenario heeft gevolgd om hen te kunnen ontslaan. Hiermee heeft Bogra bewust getracht de rechten van deze werknemers te beperken. Dat is in strijd met de uitleg van het Europees Hof.”

Deel deze pagina:
TwitterLinkedInGoogle+Facebook
Zoeken…
Zoeken
Poll
Gaan de Commerciële Halloween Feesten ons eigen West-Friese Sint Maarten vervangen?

JA – Het hele land doet immers mee aan het Halloweenfeest!
NEE – Sint Maarten is van ons en blijft een mooie traditie!
GEEN MENING – Het maakt mij helemaal niets uit, met geen van beide heb ik iets!

advertentie Kijk en Luister naar WEEFF!
advertentie Whatsapp WEEFF