Een verse oliebol van Ben smaakt altijd!

Foto: De Streket

Het werd lente en de kermissen konden van start. Hét seizoen voor Ben Leek en zijn familie om -met de befaamde oliebollenkraam- de kermissen in Noord-Holland af te gaan. Hard werken, maar zo gezellig. Opeens was daar de wereldwijde pandemie en de beperkende maatregelen. “Het had en heeft nog steeds behoorlijk impact, zowel op ons als persoon en uiteraard ook voor het bedrijf,” vertelt Ben.

“Het lastigste voor ons, maar dat zal voor veel mensen gelden, is vooral de onzekerheid. Hoe lang alles gaat duren, onzekerheid over steeds weer veranderende maatregelen die ook in elke gemeente net weer een beetje anders zijn.“ Gelukkig is Ben niet bang en zelfs uitermate positief ingesteld. “Je kunt piepen over de problemen, of op zoek naar oplossingen! Dat laatste is meer ons ding.”

In de kraam

Voor de oliebollenkraam hebben de regels van anderhalve meter afstand en zo niet eens heel veel invloed. “We staan hier met familie, dus afstand houden tot elkaar in de kraam kan niet, maar is ook niet nodig,” legt Ben uit. “Hygiënisch werken doen we altijd al. Je werkt tenslotte met voedingswaren. Buiten de kraam kunnen mensen prima afstand van elkaar bewaren. We staan buiten, ruimte genoeg. Er hangen uiteraard de verplichte stickers aan de toonbank, er staat een waarschuwingsbord, maar eigenlijk gaat het vanzelf. Mensen vormen gewoon een rij en wachten rustig af.”

Uitwijken

Op sommige plekken laat de gemeente de kermis ‘gewoon’ doorgaan. In andere plaatsen worden strengere regels gehandhaafd. Bijvoorbeeld omdat de ruimte in het dorpscentrum onvoldoende mogelijkheden biedt, wordt dan bijvoorbeeld uitgeweken naar de sportvelden. Heel soms wordt een kermis echt afgeblazen! “Voor ons met de oliebollenkraam is er eigenlijk overal wel plaats, de meeste gemeenten zijn ook welwillend bij het verstrekken van een vergunning. Zelfs als er verder helemaal geen attracties mogen staan, zijn wij vaak wel welkom.”

Gunfactor

“Veel mensen halen toch een zakje oliebollen. We noemen ze gekscherend ook wel troostbollen dan. Met een verse oliebol of beignet, voelt het in elk geval nog een beetje als kermis!” Ben kijkt uit naar de kermis van Lutjebroek: ”Maar het is voor mij op dit moment nog niet duidelijk wat er wél en wat er niet mag. Of er attracties zullen zijn en welke (kleinere) activiteiten er straks door mogen gaan? Maar zelfs als er weinig mag, zullen wij er proberen te staan met onze oliebollenkraam.”

Altijd oliebollentijd

Een oliebol kan altijd. Bij de oud-en-nieuw viering of bij een ander feestje. Dat smaakt midden in de winter prima met een glas warme chocomelk of ’s zomers bij een fris biertje. “En voor wie eens iets anders wil: appelbeignets, flappen, bollen met of zonder vulling, liever met krenten of juist niet? Wij hebben variaties te over! Kom, proef en probeer eens iets nieuws uit. Een hele zak of een enkele bol, het kan allemaal!”

Mooi Kermisgevoel

Kermis zoals we het in Lutjebroek gewend zijn, zal dit jaar anders zijn. Maar met elkaar kunnen we er ongetwijfeld iets gezelligs van maken. “Durf te leven, let een beetje op elkaar, geniet van de mooie dingen en wees niet te bang. Leven is nooit zonder risico geweest, dus kijk vooral naar mogelijkheden en laten we met elkaar hopen dat we volgend jaar dan weer helemaal los kunnen!” P.S. De bon op de front van deze Streker biedt alle kermisvierders een mooie aanbieding. Uitknippen en ophalen, eet smakelijk!