Drie maal is scheepsrecht!

Bijschrift: Henk Rustenburg zal ook dit jaar zes keer naar de top rijden. Tekst en foto: OdB

Henk Rustenburg woont in Bovenkarspel en neemt dit jaar voor de derde keer deel aan de beklimming van de Alpe d’Huez. Hij doet dit samen met vele anderen, voor KWF en in de strijd tegen kanker onder het motto ‘Opgeven is geen optie’.
De berg in Frankrijk heeft inmiddels een Nederlandse (bij)naam gekregen. Al voor de 15e keer fietsen grote groepen deelnemers tijdens deze speciale dag vaak wel 6 x de berg op, vandaar de naam ‘de Alpe d’HuZes’. Na twee keer te zijn afgelast (Corona) vindt dit jaar de Alpe d’HuZes op 2 juni plaats.
Derde keer
Henk vertelt: “Dit maal ga ik voor de derde maal naar de berg in Frankrijk. Eerdere edities ben ik met het Team ‘Leef elke dag’ uit Enkhuizen heen geweest. Toen men mij mee vroeg om te fietsen voor dit mooie doel zei ik meteen ja.” Hij vervolgt: “Dit jaar reis ik met mijn partner af, zonder team. Fietsen is voor mij behalve inspanning, vooral ook ontspanning. Kanker kan iedereen treffen en dat werd mij ook kort daarop duidelijk. Kort na elkaar heb ik mijn moeder én mijn vader verloren aan deze vreselijke ziekte. Deze derde keer de tocht afleggen is een soort van afsluiting voor mij van een heftige periode.”
Training
“Nu de dag van de beklimming steeds dichterbij komt probeer ik zo veel mogelijk uren buiten te fietsen om mijn conditie omhoog te krijgen.” Naast regelmatig fietsen naar het werk en fietstochten in de regio wordt er ook serieus extra getraind. “Momenteel train ik twee keer per week in de sportschool, daar doe ik aan Spinning lessen en werk ik aan versterking van de been- en buikspieren. Daarnaast train ik ook nog regelmatig buiten. Zo was ik laatst een lang weekend in Wijster om daar een aantal malen de bekende VAM-Berg op te fietsen en nam ik deel aan de Amstel Gold-Race in Limburg.”
Sponsoring mogelijk
De meervoudige beklimming is een persoonlijk doel, met een gezamenlijk doel gecombineerd. Het gezamenlijke doel is om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek tegen kanker. “Wilt u mij sponsoren, dan kan dat via mijn persoonlijke pagina op internet. Voor meer informatie https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/henkrustenburg/alpe-dhuzes-2022 en de QR code Stichting Alpe d’HuZes – Henk Rustenburg (opgevenisgeenoptie.nl).”
De 15e editie
“Ieder individu kan getroffen worden door kanker. Jong of oud. Dierbare personen verliezen blijft vreselijk verdrietig. Het lijden van de patiënten verminderen zou al een hele mooie stap zijn, de ziekte de wereld uit nog mooier. Er worden nog steeds grote stappen in het onderzoek naar de ziekte gemaakt, daarvoor is veel geld nodig. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ accepteren we geen beperkingen in wat we kunnen en zullen bereiken. Niemand meer dood aan kanker. Dat wil jij toch ook?”