Door corona werd onze relatie snel serieuzer’

Notaris Hans van der Horst. Foto Ambers fotografie.

Wat doe je als je nog niet zo lang samen bent en corona staat bijna letterlijk voor de deur? We zien het bij meerdere koppels. Zij gaan eerder samenwonen dan gedacht waardoor hun relatie in korte tijd een stuk serieuzer is geworden. Een telefoontje naar ons kantoor om te vragen wat ze daar nou mee moeten. Toch maar iets vastleggen?

Martin en Yasmin kennen elkaar amper één jaar als vorig jaar in alle heftigheid het coronavirus z’n intrede doet in ons land. Omdat Yasmin in de zorg werkt maar bij haar ouders woont, staat ze voor een keuze. Kan ze naast het volle huis bij haar ouders óók nog Martin blijven zien? Ze hadden het wel eens over samenwonen gehad. Maar Yasmin had net voordat ze elkaar leerden kennen een lange relatie achter de rug. Met een nare financiële nasleep waardoor ze weer terug bij haar ouders terechtkwam.

Ze besluiten er toch voor te gaan. Yasmin trekt bij Martin in. Omdat Martin eigenaar is van het huis, vraagt Yasmin zich af of er toch niet wat moet worden vastgelegd. Ze vindt het wel vervelend om er bij Martin over te beginnen, maar met haar vorige partner ging het verschrikkelijk mis. Gelukkig begrijpt Martin het en niet veel later zitten ze coronaproof bij ons op kantoor.

Ze leggen hun persoonlijke situatie voor aan onze specialist op het gebied familie & relatie. Martin en Yasmin weten al dat er voor getrouwde koppels wettelijk gezien van alles is vastgelegd voor het geval ze uit elkaar gaan of een van de partners overlijdt. Maar dat er voor ongetrouwd samenwonende koppels in de wet niks is geregeld. Dat moeten ze zelf doen. Als ze bijvoorbeeld geen testament of een samenlevingscontract maken, erft de achterblijvende partner niet. En zonder samenlevingscontract kan er bij scheiding ruzie komen over van wie welke spullen zijn en wie welke kosten had moeten betalen.

Onze specialist bespreekt met Martin en Yasmin onder meer hoe ze het willen oplossen als de relatie stukloopt. Moet Yasmin dan weer terug naar haar ouders? Of mag ze misschien voorlopig nog even in de woning van Martin blijven wonen? En wat gebeurt er als Yasmin gaat meebetalen aan de woning van Martin. Is dan het geld van Yasmin weg als ze uit elkaar gaan?

Deze vragen komen niet zomaar uit de lucht vallen. De Hoge Raad heeft vorig jaar een uitspraak gedaan in de rechtszaak van een koppel zonder een samenlevingscontract. Ze woonden in het huis dat eigendom was van de man. Toen ze besloten zijn huis te verbouwen, trok de vrouw haar portemonnee. Later gingen ze uit elkaar en wilde de vrouw het geld dat ze uitgaf aan de verbouwing terug hebben. Voor getrouwde partners is in de wet geregeld dat het geld dat de ene partner betaalt voor de eigendommen van de andere partner, moet worden terugbetaald bij de scheiding. De Hoge Raad zegt echter dat dit niet zomaar geldt voor ongetrouwde koppels. Als het de bedoeling was dat de vrouw het geld terug zou krijgen hadden ze in dit geval een afspraak daarover moeten maken in een (samenlevings)contract. Aangezien dit niet is gebeurd, kon de vrouw geen aanspraak maken op terugbetaling van het bedrag.

Na het gesprek met de specialist zijn er nog een paar punten waarover Martin en Yasmin thuis verder nadenken. De specialist start alvast met het maken van een voorlopige tekst van hun samenlevingscontract. Als ze de tekst hebben gelezen en die helemaal akkoord en compleet is, komen ze nog ’n keer op kantoor om de akte met hun handtekeningen en die van de notaris definitief te maken.

Alvast meer weten welke waarde een samenlevingscontract voor jullie heeft? Dan kun je op https://samenleeftest.nl/samenleeftest/ ontdekken. Het gesprek met onze specialist familie & relatie kun je hier voorbereiden: https://www.netwerknotarissen.nl/gespreksorientatie/samenwonen.pdf

Hans van der Horst, notaris in Grootebroek

WFO Netwerk Notarissen
Zuiderkerkplein 9, Enkhuizen
Burg. Schrijnderlaan 2, Grootebroek
tel. 0228-512444
info@wfonotarissen.nl
www.wfonotarissen.nl

Netwerk Notarissen vormt met 600 gespecialiseerde notariële juristen het grootste samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Zij studeren samen en onderzoeken nieuwe juridische mogelijkheden. Vanuit meer dan 150 vestigingen staan wij voor je klaar met informatie en advies op belangrijke momenten in jouw leven.