Dirk en Henny Hauwert hebben uniek stukje natuur

Tekst: Piet Reus Foto: De Streker

Aan de achterzijde van hun woning is de tuin volledig ingenomen door de vijver, met een rotsachtige achtergrond en een variatie aan planten en struiken.

Aan de zijkant, achter een hoge omheining, is er prachtige zicht op de eendenvijver/volière met een oppervlakte van 12 x 6 meter, waar verschillende soorten eenden voldoende leefruimte hebben. Daarachter een volière, 15 x 15 meter en 5 meter hoog.

Hobby
De twee volières, ruim van omvang en zijn het verblijf van vele soorten vogels, eenden, steltlopers en de mooie, rode ibissen. Als vogelliefhebber raak je niet uitgekeken op alles wat door de volières vliegt. Dat maakt het zo interessant om even ‘tussen’ die vogels te staan. Ook heb je bewondering voor hetgeen is gerealiseerd en daarbij nog maar niet te spreken over de tijd die Dirk er mee bezig is. De werkzaamheden kosten hem zeker anderhalf uur per dag. Schoonmaken en het stukje onderhoud, maar hij geniet er nog steeds volop van. “Een liefhebberij met enorm veel plezier.”

Het begin
Vanaf zijn jeugdjaren was hij al met vogels bezig. Als zesjarige kocht hij zijn eerste grasparkieten. Daarnaast heeft hij jaren postduiven gehouden en het vliegen met de duiven, ging dan via de eerste Streker luchtpost. “Café Dudink was toen onze thuisbasis, ook voor het inkorven.”

Volières
In de belangstelling voor de woning van zijn ouders, zocht hij ook contact met de gemeente in het verkrijgen van het stukje grond aan de zijkant. “De verzameling van 31 handtekeningen van de buren, die aangaven geen bezwaar te hebben tegen het houden van eenden, was daarvan een onderdeel. Om dat alles rond te krijgen, heeft zeker enkele jaren geduurd. Maar toen hij kon beginnen, heeft hij het ‘meteen groots opgezet.’ Voor de waterhuishouding van de verschillende vijvers heeft hij een pomp geïnstalleerd en zo krijgt hij het water van twintig meter diep. “Uiteraard een hele klus om dit allemaal te realiseren.” Het water wordt in de winter verwarmd en in de zomer verkoeld, daarbij vindt er ook een vermenging van bron en slootwater plaats.

Het geheel
Bij de wandeling langs de volières, is het zicht altijd weer verschillend Dat maakt het geheel bijzonder. Bij de vijver, waarin de kooikarpers rustig rondzwemmen, noemt Dirk ook nog even de variatie aan de verschillende planten. De palmen, de bosvarens, de yuka’s en magnolia’s die het geheel omzomen en de vijver een ‘oase’ van rust laten uitstralen. Dirk in enthousiasme. “In de zomer toont het nog mooier.” Voor alle zekerheid hebben zij het geheel met camera’s beveiligd. Dirk en Henny Hauwert genieten van het unieke stukje natuur aan huis. Voor hen is het ‘een prachtig bezit’.