“Die politiek, dat is toch om gek van te worden?!”

Foto: Esther Pronk

Het is een uitspraak die ik regelmatig naar m’n hoofd geslingerd krijg. En zeker met bepaalde besluiten die de laatste jaren door de politiek in Den Haag zijn genomen, vind ik die vraag eerlijk gezegd helemaal niet zo gek. Maar lokaal is niets minder waar. Lokaal kun je nog echt het verschil maken. Lokaal neem je besluiten die van invloed zijn op je eigen leefomgeving en daar haal ik energie uit.

Mijn naam is John Kok en ik ben fractievoorzitter van CDA Stede Broec. Na een heerlijke jeugd in Lutjebroek, woon ik inmiddels alweer 14 jaar in het eveneens prachtige Grootebroek. Een echte Stede Broecer dus. Ik vind het heerlijk om een rondje te varen in onze waterrijke gemeente of die prachtige polder. Samen met mijn broers Nico en René ben ik sinds 2008 eigenaar van Café de Paus. De afgelopen jaren waren dan ook niet de leukste uit m’n leven. Zakelijk konden we door Corona niet doen wat we wilden. Maar door een wisselvallig en onduidelijk beleid vanuit Den Haag, was het ook qua politiek vaak wel even zoeken. Toch lukte het lokaal gelukkig altijd om er het beste van te maken en hebben we bijvoorbeeld geen onomkeerbare besluiten, zoals het sluiten van voorzieningen, hoeven nemen.

Ik ben trots op de mooie gemeente waarin we mogen wonen en ik zet me er graag voor in om Stede Broec nóg een stukje beter te maken. Veel gaat goed, maar sommige dingen kunnen beter en andere dingen moeten beter! Samen met een geweldige club mensen zet ik me daar met veel enthousiasme voor in.

Waarom CDA?
Ik werd destijds benaderd door CDA Stede Broec. Ik wilde wel wat gaan betekenen voor de lokale gemeenschap. Welke partij maakte me daarbij aanvankelijk niet zoveel uit. Maar meteen vanaf de eerste vergadering voelde het goed bij CDA Stede Broec. Het is een geweldige groep verstandige mensen met veel kennis. Samen vormen we in mijn ogen de ideale mix; dames en heren, wat jonger, wat ouder, ondernemers, sportief, cultureel en dat uit bijna alle wijken van Stede Broec. Zo hopen we zo goed mogelijk te weten wat er leeft onder de inwoners van Stede Broec. Bovendien is het CDA natuurlijk een “middenpartij.” Lokaal zitten we iets rechts van dat midden en dat voelt voor mij als ondernemer goed. Niet extreem naar het linkse, maar ook niet overdreven rechts.

Er is bij ons wel discussie geweest over de vraag of we nog wel onder de naam CDA door wilden gaan na alle perikelen landelijk. Maar lokaal hebben we altijd al losgestaan van het landelijke, al onderschrijven we wel dezelfde normen en waarden natuurlijk. We hebben lokaal een geweldig team met veel kennis en kunde. Ik ben heel blij dat nagenoeg dit hele team er ook de komende periode weer voor de volle honderd procent voor wil gaan, aangevuld met verfrissing door nieuwe mensen.

Nieuwe school voor De Molenwiek / De Wendel
Zoals ik al zei, vind ik het leuke aan lokale politiek dat het ook écht over lokale dingen gaat. Natuurlijk pakken we bepaalde zaken met onze buurgemeenten op en dan voel je soms dat je invloed relatief klein is. Maar we hebben het vooral ook over lokale dingen zoals nieuwe woonwijken, goede zorg, nieuwe vaarroutes, onze sportclubs, onderhoud van wegen en bijvoorbeeld onze vele verenigingen. Voor de komende periode willen wij ons bijvoorbeeld ook inzetten voor een nieuw gebouw voor de scholen De Molenwiek / De Wendel.

Fijne gemeente
Ik ben verknocht aan het mooie Stede Broec. Ik heb een aantal jaar in Tilburg mogen studeren en wonen, het “échte” studentenleven. Een mooie tijd en een mooie ervaring, maar in het weekend was ik toch altijd gewoon weer in de Streek te vinden. Wat ons betreft is Stede Broec groot genoeg om zelfstandig te blijven. Bij een zelfstandige gemeente blijven de lijnen met de politiek kort en weten we met z’n allen waar we het over hebben. Ik moet er niet aan denken dat ik besluiten moet gaan nemen over bijvoorbeeld een voetbalvereniging 10 kilometer verderop waar ik de mensen niet ken en ik niet weet wat er leeft. Natuurlijk zijn er grote vraagstukken die je niet alleen kunt, maar daarvoor zoeken we al jaren de samenwerking in de regio en dat gaat goed.

Als zelfstandige gemeente ben je bovendien in staat om je eigen identiteit te bepalen. We gaan zelf over onze vele (sport)voorzieningen. Dat wij zoveel voorzieningen en verenigingen hebben met zoveel enthousiaste vrijwilligers, dat is in mijn ogen mede te danken aan dat we een zelfstandige gemeente zijn. Bij fusiegemeenten zie je op termijn toch altijd voorzieningen verdwijnen.

Woningbouw voor alle doelgroepen
Een ander speerpunt voor ons is “bouwen, bouwen, bouwen.” Ik zie om me heen dat bijvoorbeeld starters onze mooie gemeente verlaten omdat er simpelweg geen (betaalbare) woning te krijgen is. En dat geldt niet alleen voor starters. Door meer te bouwen voor alle doelgroepen, zal ook de doorstroming worden bevorderd, waardoor er in de verschillende segmenten ruimte komt. We zullen ons de komende periode dan ook zeker inzetten voor meer woningbouw, zoals in Florapark en plan Groot-Vriend. Met bovenaan het lijstje minimaal 50 woningen voor starters erbij!

Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer standpunten waarmee we Stede Broec nóg beter willen maken. Ik heb zin om de schouders eronder te zetten. Veel gaat goed, maar er kunnen zeker dingen beter en sommige dingen moeten ook beter! Samen met de mooie groep mensen om me heen, heb ik er vertrouwen in dat het gaat lukken. Laten we over 4 jaar terugkijken op een mooie periode en samen genieten van de realisatie van onze plannen. Dit is niet vanzelfsprekend en ik hoop dan ook van harte op uw vertrouwen en steun op 14, 15 of 16 maart.

Samen voor een nóg beter Stede Broec!

Een hartelijke groet,

John Kok
Lijsttrekker CDA Stede Broec