De Zouaven en. S.A.V. zijn onderdeel van zijn leven

Maarten als supporter langs het hoofdveld van de Zouaven. Foto: Wil Reus.

Maarten Groot werd geboren in Grootebroek aan de Compagniestraat. Hij ging als vijfjarige met zijn ouders, vijf broers en twee zusters naar Enkhuizen, want vader werkte bij ‘Tulpen Piet’ op het Westeinde en die kon via het bedrijf een woning in Enkhuizen krijgen. Zijn jeugd heeft hij dan ook vooral daar doorgebracht.

Met Nel Mazee, de liefde van zijn leven, ging hij vanaf 1963 aan de Remise wonen. Voor Maarten ook mooi dicht bij zijn werk. Hij werd fietsenmaker bij zijn zwager Dirk Groen, twee huizen verder.

De Zouaven
Op het moment dat hij in Grootebroek woonde, ging hij nog even naar Enkhuizen voor de wedstrijden van West-Frisia, maar dat was toch al gauw over. Bij de familie Mazee kwam hij bij echte Zouaven mensen terecht. Zijn zwager Theo werkte bij van Baarsen. Met de bus van het bedrijf mocht hij ook op zondag rijden en dat was plezierig voor de uitwedstrijden van de Zouaven. In die begintijd ging niet alleen Maarten, maar ook vader Dorus dan mee en ook wel andere supporters. Daaraan heeft hij mooie herinneringen. Later ging Theo met eigen auto en Maarten was altijd één van de passagiers.

Oudste donateur

Het kampioenschap bij RKEDO is alweer even terug, maar is hem bij gebleven. Toen André Mazee het belangrijke doelpunt scoorde, maakte zijn vader een koprol op het veld. “Dat is historisch.” Voorzitter Cees Deen komt tegenwoordig met zijn auto voorrijden en dan gaan ze samen naar de uitwedstrijden. Dat waardeert hij enorm. Maarten is al meer dan vijftig jaar supporter en daarbij is hij zeker de oudste donateur.

Streker Atletiekvereniging

Maarten was vaste klant bij kapper Fons Desaunois, die altijd op zondagochtend ging sporten. Op een moment zei Fons: “Ik haal je op en bel net zolang aan tot je mee gaat te trainen.” Zo is Maarten als 35-jarige bij de vereniging terecht gekomen. Op zondagmorgen trainen op het Enkhuizer Zand, onder leiding van Leen Logger. Nu trainen ze in het Streekbos. De wandelaars hebben hun eigen schema en Maarten geeft bij verschillende oefeningen ook een stukje leiding. Daarnaast heeft hij samen met Nel vele jaren in het restaurant van Enkhuizer Zand voor de campinggasten Kien-avonden georganiseerd, waarbij de opbrengst altijd naar S.A.V ging. Dat werd zeker door de vereniging gewaardeerd. Voor Maarten geven de Zouaven en ook S.A.V. een belangrijk stukje inhoud en uiteraard ook gezelligheid.

Rozeboomlaan

De verhuizing van de Remise werd door de gemeente nadrukkelijk gevraagd. Vijf jaar terug zijn ze daarom aan de Rozeboomlaan komen wonen. In het begin wilden ze zo wel weer terug, maar het is toch gaan wennen. Zijn Nel is helaas augustus 2020 overleden, dat gemis blijft. Daar heeft hij het best moeilijk mee. Vrijwel dagelijks heeft hij met zijn kornuiten zijn ‘loopie’ door het Streekhof. Dat zorgt wel voor een leuke afwisseling. Daarnaast is hij heel blij met de familie Steur, bekend van de visspeciaal zaak van Streekhof. Hij kan altijd bij hen langskomen voor een praatje en ‘een koppie doen’. Als er ‘iets is’, kan hij altijd een beroep op hen doen en dat waardeert hij ten zeerste.
Een bijzondere mijlpaal

Maarten, die naast zijn training ook nog twee keer per week zijn wandeling oppakt, hoopt in het najaar de negentig jarige leeftijd te bereiken.

Piet Reus