De Zonnebloem bezoekt de Kerststallen tentoonstelling

Op 24 november ging De Zonnebloem Grootebroek, met een groep van 25 gasten en vrijwilligers, op bezoek bij Museumboerderij ‘De Anloup’ in Zuidermeer om daar een bezoek te brengen aan een expositie van 350 kerststallen.

“We hadden de beschikking gekregen over de bus van Bouwbedrijf Kuin, met chauffeur. Geweldig vonden we dat. Niet met allemaal auto’s achter elkaar, maar gezellig samen. Het leek wel schoolreisje!”

Koe-gang en opkamer
Een boerderij midden in het land met een stralend zonnetje. Teun en Annie Steur, de eigenaren, de groep al op te wachten. “We liepen eerst achter elkaar de koe-gang op richting de opkamer. Meteen zagen we aan alle kanten de kerststallen staan. Ze kwamen overal vandaan. Verzameld en gekregen. Zelfs de grote kerststal uit de kerk van Obdam.”

De linnenkast
In de kamer kregen we allemaal koffie, thee en eigengemaakte appelgebak. Gezellig aan drie ronde tafels. Ondertussen opende Annie een linnenkast en terwijl ze allerlei kleding van vroeger tevoorschijn haalde, vertelde ze er van alles over. De klapbroek, het korset, de nylonkousen die daaraan vastgezet konden worden, hoeden enz.

Nog meer kerststallen
“Ook in deze kamer stonden overal kerststallen, gemaakt van allerlei materialen. Daarna kregen we nog een rondleiding in een ander deel van de boerderij, een kamer, waar nog een bedstee was met krib en onderkooi voor de piepers. Maar het werd soms ook voor kleine kinderen gebruikt om te slapen. De middag vloog om en toen het tijd werd om naar huis te gaan, kwam de bus weer voorrijden en gingen we weer ‘bloid’ op Grootebroek aan.