De Zeven Kruiswoorden

Op zondagmiddag 2 april zingt Gemengd Zangkoor Floraklanken ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’, De Zeven Kruiswoorden van J. Haydn.

Rond 1785 liet de bisschop Jose Saenz de Santamaria, markies van Valde-Iñigo, een grot restaureren. Voor de inwijding van de kapel, op Goede Vrijdag, bestelde de bisschop een muziekstuk bij de beroemdste componist die hij kende: Joseph Haydn in Wenen.

Vele versies
De opdracht was een zevendelig instrumentaal werk te componeren voor klein orkest. Elk van de delen moest in het teken staan van één van de zeven kruiswoorden van Jezus. Haydn was zo tevreden over de orkestversie, dat hij later ook een versie met koor, een versie voor piano en een versie voor strijkkwartet publiceerde.

Haydns werk
De Zeven Kruiswoorden is uitgegroeid tot niet alleen een van Haydns meest gespeelde werken, maar ook tot een werk dat de onvolprezen Matthäus Passion van Bach naar de kroon steekt. Deze middag wordt solistische medewerking verleend door Nanette Mans – sopraan, Wies de Greef – alt, Dierick Aartsen – tenor en Wessel van der Ham – bas. De begeleiding wordt verzorgd door pianist Willem Woestenburg. Het geheel staat onder leiding van Ike Wolters.

Toegang en kaarten
Het concert vindt plaats in de PKN-kerk in Hoogkarspel, aanvang 15:00 uur. De toegangsprijs bedraagt aan de kerk € 18,00 (inclusief koffie of thee), in de voorverkoop € 17,00 en voor 65+ € 16,00. Voorverkoop per e-mail: info@floraklanken.nl