De Wurf verbouwen en moderniseren

V.l.n.r. Niek, Rens en Marco kunnen niet wachten om de plannen tot uitvoer te zien komen. Tekst en foto: OdB

Multifunctioneel verenigingsgebouw De Wurf is dé plaats waar vele verenigingen uit Lutjebroek gebruik van maken. Dit is dé plek om te komen biljarten en muziek te maken, samen te zingen of te sporten, een plek voor jong en voor oud. Het gebouw is aan een opknapbeurt toe om ook in de toekomst deze functies te kunnen blijven vervullen.
Niek Slagter (namens Promejo) en Rens Oud (namens verenigingsgebouw de Wurf) en Marco Slagter (van Toidverdroif) vertellen namens de in 2018 opgerichte Bouwcommissie over de mooie plannen, de verduurzaming, de financiën en ook de tegenvallers.
Mooie plannen
“Door achterstallig onderhoud is De Wurf momenteel niet het visitekaartje dat we zouden willen zijn. We willen een veilig en fris gebouw, waar we trots op kunnen zijn en waar we ook in de toekomst met het hele dorp plezier kunnen beleven door allerhande activiteiten onder één dak.”
De verduurzaming
Het verduurzamen van het verenigingsgebouw heeft vele voordelen. Ten eerste vanuit milieuoogpunt en comfortbeleving, maar ook omdat het verlaging van de maandelijkse kosten zal betekenen. “Met spouwmuur isolatie en dakisolatie besparen we aanzienlijk op de stookkosten en met zonnepanelen op het dak wekken we (deels) onze eigen energie op en verlagen we ook nog eens de CO2-uitstoot.”
Moderniseren
“Daarbij willen we ook LED-verlichting plaatsen en de diverse installaties – zoals de ventilatie en de brandveiligheid en de meterkasten- optimaliseren. Krijgt u al een aardig beeld van onze brede plannen? Ook vloeren, plafonds en een verse lik verf behoren tot het plan. Bij het moderniseren willen we ook digitale presentatieschermen plaatsen om activiteiten verder uit te breiden.”
De financiën
Ook al draait De Wurf voor een groot deel op vrijwilligers en zijn die ook nu bereid de handen uit de mouwen te steken, geld blijft nodig. Veel geld zelfs! Gelukkig zijn er reeds een aantal toezeggingen in de vorm van subsidies en fondswerving. “We wachten nog op de uitspraak van de gemeente waar we reeds in februari 2020 onze plannen en aanvraag hebben ingediend.”
De tegenvallers
“We hebben hele mooie plannen en we hebben daarvoor naast tijd en mankracht ook geld nodig. Sommige toezeggingen zijn reeds binnen, maar stellen als eis dat die werkzaamheden dan wél dit jaar uitgevoerd moeten worden. Andere partijen hebben ons nog geen uitspraak laten weten en daarom kunnen we nog niet starten. Wachten is lastig!”
Corona laat het zien
Het Coronavirus kwam er tussen, dat maakte het voor niemand makkelijker. Toch is in deze lastige periode van beperkende maatregelen juist de kracht van De Wurf gebleken. “Mensen geven aan hun praatje zo te missen, het leggen van een kaartje of een uurtje aan de biljarttafel. Het kopje koffie samen en deelnemen aan het koor of rondkijken op de Fancy-Fair. Het ontmoeten van elkaar, is voor jong en oud belangrijk. Juist doordat we nu lange tijd dicht moesten, beseft iedereen des te meer wat een belangrijke plek we eigenlijk zijn.“
Hernieuwd heropend
“We hopen echt dat alle financiën rond komen en snel ook. Dan willen we 6 juni aanvangen met de werkzaamheden zodat we de traditionele opening op de zondag ná kermis (die hopelijk ook door mag gaan) hernieuwd open kunnen gaan en vol trots kunnen laten zien en beleven hoe het gemoderniseerde gebouw De Wurf de gemeenschap weer welkom kan heten.”
Vragen, hulp aanbieden of iets anders? info@jeugdwerklutjebroek.nl