De wijkagent: onmisbare schakel tussen burgers en instanties

Tekst Koos Schipper, foto Hoekstra Grootebroek

Brigadier Mats Visser (60), geboren en getogen in WestFriesland, is wijkagent in de gemeente Drechterland. Wat is de rol van een wijkagent eigenlijk? Is het een leuk beroep? Wat komt Mats Visser in de praktijk zoal tegen? De Streker zocht hem op.
‘Als wijkagent ben ik actief voor Hoogkarspel, Westwoud en Oosterblokker’, begint Mats Visser. ‘Ik heb tijdelijk de andere vijf dorpen van de gemeente Drechterland erbij. Er loopt op dit moment een sollicitatieprocedure. Ja, het klopt dat mijn wijk nu eigenlijk te groot is. Ik kan dus niet overal tegelijk zijn’, erkent hij.
Uitleg over rol
‘Als wijkagent ben ik de schakel tussen de politie en de burgers en instanties. Dan moet je denken aan de gemeente, de woningbouwstichting, de GGZ of Veilig Thuis’, vervolgt hij. Bij een klacht of een vraag bellen mensen met het landelijke servicenummer 0900-8844. Het systeem verzamelt voor mij alle meldingen, klachten of vragen die te maken hebben met Drechterland. Voor een deel kan ik die vanachter mijn bureau afhandelen. Natuurlijk ga ik ook de wijk in om het gesprek met de mensen aan te gaan. Wat ik het meeste tegenkom? Dat zijn burenconflicten, meldingen over overlast in alle soorten en maten en in toenemende mate situaties met verwarde personen. Ik hoor dan het verhaal van de mensen aan en bekijk naar welke instantie ik het beste kan verwijzen. Een wijkagent heeft korte lijnen met alle instanties en hulpverleners.’
Verwachtingspatroon
‘Soms hebben mensen een te hoog verwachtingspatroon. Wij kunnen niet alle klachten en problemen oplossen. Als wijkagent heb ik immers geen toverstaf. Ik leg altijd uit wat mijn mogelijkheden zijn. Veel klachten vallen onder het burgerlijk recht. Als jouw buurman een camera ophangt waarmee jouw tuin kan worden gefilmd, dan betekent dat niet dat de wijkagent de camera gaat verwijderen. Hij kan de buurman er wel op wijzen dat een camera alleen op het eigen erf gericht mag zijn. Mocht dat niet helpen dan verwijs ik mensen door naar de Autoriteit Persoonsgegevens. Die gaat dan na of jouw privacy wordt geschonden.’
Advocaat
Tegen overlastzaken die niet strafrechtelijk kunnen worden aangepakt, kan de politie niet optreden. Wat doe je dan?’ In zo’n situatie adviseer ik mensen om een advocaat te raadplegen. Ik kies als wijkagent geen partij en ben ook geen bemiddelaar. Elke situatie heeft meerdere kanten.’
Kort lontje
‘Het mooiste aan mijn beroep is dat ik veel direct contact heb met mensen. In eenvoudige situaties kan ik de zaak helpen oplossen. Dat geeft voldoening. Of ik nog een tip heb voor de inwoners? Jazeker, voor de mensen met een kort lontje. Tel eerst tot tien en bedenk goed of je iets opschiet met hetgeen je zou willen roepen. Vaak worden dingen uit emotie gezegd, zeker als iets lang is opgekropt. Dat draagt meestal niet bij aan een oplossing. Begin een goed gesprek en luister serieus naar wat de ander heeft te zeggen. Vaak kom je er dan samen uit en is de wijkagent niet nodig,’ lacht hij.