De verzameling van muziekliefhebber Rob Hooymans

Aangeleverde Foto Ambers fotografie inscannen, Rob bij de jukebox Foto nu maakt B. Hoekstra, Rob tussen zijn singles Contact via rcm.hooymans@quicknet.nl

Muziek verbroedert, muziek is er in vele stijlen en met muziek maak je er al snel een feestje van. Begin je te praten over de liefhebberij voor muziek, dan ben je bij Rob Hooymans aan het goede adres. Rob verzamelt singles en heeft inmiddels een grote verzameling. “Maar er kan nog meer bij!”
Rob heeft in zijn woning eigenlijk twee verzamelingen. De eerste is zijn verzameling privé singles die hij in de jukebox plaatst, met muziek waar hij en zijn vrouw zelf graag naar luisteren. De tweede verzameling bestaat uit meer verschillende muziekstijlen en gebruikt Rob om als vrijwilliger te draaien op buurtfeestjes en bij sportevenementen van de clubs waar hij lid van is (geweest).
Mijn eigen jukebox
Zo’n 32 jaar geleden vierde Rob en zijn vrouw Henny hun 12 ½ jarige huwelijkse jubileum. Er werd gebrainstormd over een cadeauwens. Henny gaf aan wel een nieuwe stereo-installatie te willen, waarop Rob aangaf dat hij wel graag een jukebox zou aanschaffen. Zo kwam de eerste jukebox in huize Hooymans te staan. De eerste van een hele rij.
Nostalgie
De liefde voor de muzikale klanken uit een jukebox komt waarschijnlijk vanuit zijn jeugd vertelt Rob. “Mijn ouders hadden een café en daar stond zo’n apparaat, een Amy J. Later verhuisden we naar Enkhuizen en hadden mijn ouders daaraan de achterkant van de visafslag de kroeg ‘De Buitenkant’. In dat café speelden regelmatig diverse bandjes, waaronder “The Bandits’, later bekend onder de naam ‘The new Bandits’. Ook daar in het café stond een jukebox, een Seeburg KD 200. Een vierkant bakbeest, met een Amerikaanse uitstraling.”
Herinneringen
Het eerste liedje dat Rob zich herinnert, dat hij op de jukebox luisterde was “Tanzen mit mir in den Morgen’ van Gerhard Wendland. Sommige liedjes zijn oud, echt oud, maar nog steeds geweldig. De laatste tijd zit er ook wat meer moderns in de jukebox. “Modern, dat wil zeggen, uit de jaren ’80 dan. Meestal luister ik naar muziek uit de jaren 60-70. Ook voor de kleinkinderen zit er een speciale single in: “Oeh ie oeh a-a” zingen ze mee van jongs af aan.”
Vrijwilligerswerk
Naast zijn liefde voor de jukebox en de oude nummers die hij in de huiskamer draait, heeft Rob een tweede collectie met singles. Deze gebruikt hij om met twee draaitafels en inmiddels 4 boxen te draaien op feesten en partijen. “Hebben we bij de volleybalvereniging een leuk toernooi waar wat gezelligheid uit de speakers mag komen? Of vieren we een straatfeest met onze buurt? Is er een activiteit zoals de 24 uurs estafette tegen kanker ‘Loop voor Hoop’ of ‘Denderende Donderdag’ bij Leekerweide?” Rob vertelt enthousiast: “Ik kom graag draaien. Het is prachtig om te zien hoe een groep mensen reageert en plezier beleeft aan al die mooie nummers. Deze vorm van vrijwilligerswerk past mij goed. Anderen hebben plezier en ik zelf ook!”
Oproep: Voor aanvulling van de verzameling, ter uitbreiding en/of verbetering van kwaliteit mag u contact opnemen: rcm.hooymans@quicknet.nl of via 06-28 70 69 15.