De tuinlieden van de Lucasparochie

De tuinlieden van de Lucaskerk: Rinus, Dick, Witte Jaap, Jan en Zwarte Jaap. Foto aangeleverd.

De pastor van de Lucasparochie houdt niet van tuinieren. Toch ziet de tuin van de pastorie van de Lucaskerk in Venhuizen er altijd picobello uit. Wie zijn de vrijwilligers die wekelijks de mouwen opstropen en met hark en schoffel aan de slag gaan? Jules Post interviewt ze.

Eerst zat ik in de bouw en nu zit ik op de bouw
Dick Meester, Rinus van der Ark, Jaap Boon, Jan Bot en Jaap Boon, jullie zijn al vele jaren de tuinlieden van de Lucasparochie. Zouden jullie je aan de lezers willen voorstellen?
“Ik ben Jan. Ik ben het aanspreekpunt. Als er wat gedaan moet worden van de parochieraad dan geeft ik het aan iedereen door.”
Dick: “We melden ons om 9 uur bij Jan. Hij vertelt ons wat we moeten doen. We komen altijd op dinsdag bij elkaar behalve in de winter en op Koningsdag.”
Rinus: “Voor mijn pensionering zat ik in de bouw, ik was tegelzetter. En nu werk ik op de bouw, of eigenlijk in de tuin.”
Jaap Boon: “Ik ben zwarte Jaap en hij is witte Jaap. Ze noemen ons zo sinds de lagere school omdat mijn haar zwart was en zijn haar wit. Nu is er niet zoveel verschil meer. Ik ben gepensioneerd bloembollenkweker.”
Witte Jaap: “Ik ben nog steeds een beetje bollenbouwer.”

Ik loop het liefst de kantjes eraf
Wat is er allemaal te doen in de tuin?
Witte Jaap: “Ik maai de tuin van de pastorie en het kerkhof.”
Jan: “Ik loop het liefst de kantjes eraf, met de grastrimmer natuurlijk.”
Dick: “We zetten bollen en we halen ze er weer uit. De voorjaarbloemen moeten in de tuin en de vuiltjes eruit. We moeten heiningen knippen, enzovoort.”
Jan: “We krijgen veel bloembollen van Jan Langedijk en na de bloembollen komt er perkgoed in de tuin.”

Tuinieren is een feest
De tuin van de pastorie is behoorlijk groot en er moet heel wat gewerkt om de tuin op orde te houden. Wat is er nou leuk aan?
Zwarte Jaap: “We hebben veel plezier onderling. We houden van tuinieren, het is een hobby. De meesten van ons hebben een agrarische achtergrond en we hebben wat met bloemen en planten.”
Witte Jaap: “Zingen is een feest maar tuinieren is ook een feest!”

Ik zit mijn hele leven al bij de kerk
Doen jullie nog andere dingen in de parochie?
Jan: “Ik zit mijn hele leven al bij de kerk. Met acht jaar was ik al misdienaar en sinds 1965 ben ik collectant.”
Witte Jaap: “Ik deed niets, maar ik had een broer die misdienaar was en hij ging op zijn 12e naar de paters van Mill Hill.”
Rinus: “Ik ben misdienaar geweest in Hem en acoliet en voorlezer.”
Dick: “De koster woonde naast ons. Hij zorgde ervoor dat ik alle dagen in de kerk zat want dan wist hij zeker dat hij een misdienaar had. Na het dienen in de kerk ging ik dienen bij de zusters en deed ik ook alle rouw- en trouwtjes. Omdat ik zoveel in de kerk zat wilden ze dat ik pastoor werd. Maar na een jaar bij de paters van Mill Hill hield ik het voor gezien.”
Zwarte Jaap: “Ik ben 40 jaar collectant geweest in Hem en voorlezer.”

Als er wat gebeurt in het dorp dan is de kerk vol.
Wat betekent de Lucasparochie voor jullie?
“In een woord: saamhorigheid. De kerk heeft iets met belangrijke dingen in het leven te maken. Met iets voor een ander over hebben. Als er wat gebeurt in het dorp dan is de kerk vol.”
Dick: “Tot na de dood van mijn vrouw was ik een actieve kerkbezoeker. Nu zegt de mis me niets meer, maar de tuin alles. En zo heb ik toch een band met de kerk.”

We gaan door tot het bittere einde
Hoelang gaan jullie nog door met tuinieren in de tuin van de pastorie?
Onze voorgangers stopten met 80. Wij gaan door tot het bittere einde!
Maar jongere leden zijn zeer welkom. Gewoon Jan Bot bellen (tel: 0228-541257)