De ‘Streekhofbewakers’ alle dagen op hun vaste stek.

 

Voor wie wel eens in winkelcentrum het Streekhof in Stede Broec rondloopt zijn ze een vast gegeven. De mannen op het bankje in de glazen kathedraal. Vlak naast de draaideur zitten ze elke middag vanaf een uur of half 2.  Ze zitten wat te praten, hebben het duidelijk naar het zin met elkaar. “Maar ondertussen hebben we een belangrijke taak en een duidelijke rol. Ze noemen ons niet voor niets ‘de bewakers’ van het Streekhof.”

Jaren geleden zaten hier wel eens wat heren op leeftijd een praatje met elkaar te maken. Zodoende schoof er ook wel eens iemand nieuw of extra aan. “Er zijn steeds nieuwe mensen bij gekomen, helaas zijn een aantal mensen nu niet meer onder ons. Maar de vaste ontmoetingsplek is gebleven.”

Vaste rituelen

Alle doordeweekse dagen komen de mannen hier samen. Vanaf een uur of half 2 wordt er met elkaar gesproken over voetbal –vooral op maandag- en op vrijdag een ijsje gegeten. Vaste rituelen die gewoon zo gegroeid zijn. “De rest van de tijd bespreken we ‘de volledige wereldproblematiek’. We komen altijd allemaal, elke dag, anders laten we elkaar even weten dat we verhinderd zijn.”

Oren en ogen open

Ze hebben de oren en ogen open. Ze houden alles in de gaten en bieden hulp waar nodig. “We hebben al heel veel mensen de weg gewezen. Al heel vaak mensen met rollator of in een booster geholpen om de draaideur te nemen bijvoorbeeld. Leveranciers die de deuren open laten, helpen we door de deuren weer netjes achter ze te sluiten tegen de tocht. Of we seinen de juiste personen in bij onraad. Als we vreemde snuiters zien die we niet vertrouwen laten we ze wel merken dat we ze in het oog hebben!”

Naar buiten bij hittegolf

Als het in de zomer te warm wordt om binnen te zitten, verhuizen de heren naar het bankje net buiten de draaideur. “Vanaf daar kunnen we alles goed in de gaten houden, zonder oververhit te raken!”

Op controleronde

Vanaf een uur of drie worden de benen gestrekt. “Op die tijd vertrekken we altijd voor een controlerondje. Veel winkeliers steken hun hand op. Ze weten wie we zijn en waar ze ons kunnen vinden. “Mensen noemen ons weleens de mannen van het Leugenbankie, maar alles wat hier gezegd wordt is waar,” zo klinkt eensgezind.