De drie Brieffies

Zingende parochie
De Laurentiusparochie in Hoogkarspel is echt een zingende parochie. Ze hebben maar liefst 5 uitstekende koren; de Kerkreigers (kinderkoor), Aloud (jongerenkoor), Hemelsbreed, het Instuifkoor en het Gemengd koor.
Wat opvalt is dat er drie van de dirigenten uit één familie komen. Hoogste tijd om nader kennis te maken met Lotte, Karin en Ellen, alle drie afkomstig uit de familie Brieffies.

Muzikaal gen
Hoe komt het dat muziek zo’n belangrijke rol speelt in de familie Brieffies?
Ellen: “Het begon allemaal bij onze overgrootvader Jan Briefjes. Hij verhuisde van het Woud bij Egmond naar Lutjebroek. De 54e jarige Jan kreeg interesse in de 25-jarige dochter van de uitbaatster van Café de Paus. Uit deze relatie kwamen 7 kinderen (6 jongens en 1 meisje) voort. Zo ontstond de Lutjebroekse tak van de Briefjes. De naam Briefjes veranderde al snel in het Westfriese Brieffies.”
Karin: “De Brieffies bleken geen tuindersvolk, ze maakten liever muziek. Onze opa Frans, zoon van Jan, trad met zijn broers al voor de oorlog op in de Paus.
Opa Frans, zijn broers en hun kinderen hebben allemaal het muzikale gen in zich. Vader Klaas heeft ons er mee besmet. Hij was de dirigent van muziekvereniging Dr. Nuyens en dirigent van het gemengde kerkkoor in Hoogkarspel en later in Grootebroek. En mijn dochter Lotte is door mij besmet.”
Tegenwoordig kom je in heel West-Friesland muzikale Brieffies tegen: Karin, Lotte, Ellen, Joke, achterneef Adri, nicht Annecatrien, en achternicht Anneke zijn allemaal dirigent of dirigent geweest. Iedereen kent natuurlijk ook Ria, zij was lid van de beroemde Dolly Dots. En er zijn er vast nog meer.

De eerste keer dacht ik: Kan ik niet wegvluchten?
Lotte, waarom wil een jonge vlotte meid als jij dirigent zijn van een kerkkoor?
“Op een keer zei Afra Ruitenberg dat ze een nieuwe dirigent voor het kinderkoor nodig hadden. Ik heb zelf zeven jaar met veel plezier meegezongen met het kinderkoor. En dus dacht ik: dat moest ik dan maar doen.”
Was het niet spannend om als 16-jarige voor zo’n kinderkoor te staan?
“De eerste keer dacht ik: Kan ik niet wegvluchten? Maar als de kinderen goed mee doen is het erg leuk.”

Hemelsbreed van repertoire en van leeftijd
Karin, jij dirigeert het koor Hemelsbreed. Kun je daar iets over vertellen?
“Hemelsbreed is voortgekomen uit het oude jongerenkoor. Dat jongerenkoor is in de loop der jaren een leuke vriendengroep geworden. Onze leden zijn eigenlijk niet weg te slaan. Mijn zus Ellen heeft destijds het jongerenkoor op een hoger plan gebracht. Het koor is zelfs voor de radio en op de TV geweest! Op een gegeven moment paste de naam ‘Jongerenkoor Hoogkarspel’ niet meer bij de leeftijd van de deelnemers. Toen werd het ‘Hemelsbreed’: hemelsbreed van repertoire en van leeftijd.”

Van instuiven is geen sprake meer.
Ellen, jij hebt het instuifkoor onder je hoede. Hoe is dat koor ontstaan?
“Ellen: “Op een gegeven moment was er behoefte aan een koor tussen Hemelsbreed en het gemengd koor in. De voorzitter van het parochiebestuur, Gerard Lakeman, vroeg toen of ik dat koor wilde opzetten. Het werd een zogenaamd projectkoor. Iedereen die zin had kon meezingen. Je kon zelf bepalen of je wilde komen of niet.
Aan de ene kant was het een manier om drukke mensen niet vast te leggen en aan de andere kant was het ook een manier om voor mezelf ook wat ruimte te creëren. Inmiddels is er van instuiven niet echt meer sprake, het koor is een hele hechte groep geworden.”

Teksten en liederen tot leven brengen
Lotte, Ellen en Karin,
Wat bezielt jullie om jaar in jaar uit voor een koor te staan?
“Samen met een groep iets tot klinken brengen, de teksten en liederen tot leven brengen, de boodschap van onze kerk uitzingen, dat maakt ons enthousiast.
Helemaal als je merkt dat er verbinding is in het koor, als er sprake is van een goede geest.”
Karin: “We hebben heel veel mooie teksten van Jos Noordeloos. Hij heeft op een moderne manier de oude boodschap verwoord. Een nieuw talent is Wilma van Ophem, haar teksten zingen we ook graag.”

Meezingen?
Als je interesse hebt om lid te worden van een van de koren van de drie Brieffies, of van het koor Aloud of van het Gemengd koor dan kan je gewoon een keer mee zingen om te zien of het je bevalt.
De koren oefenen in de Laurentiuskerk, Streekweg 216.
Vrijdag om 18.30 uur: kinderkoor de Kerkreigers, dirigent Lotte Braakman
Vrijdag om 19.30 uur: jongerenkoor Aloud, dirigent Marga Broers-Appelman (aloudmusic@live.nl)
Vrijdag om 19.45 uur: Hemelsbreed o.l.v. Karin Braakman-Brieffies
Zaterdag om 15.00 uur: Instuifkoor o.l.v. Ellen Krieckaert-Brieffies
Dinsdag om 19.00 uur: Gemengd Koor o.l.v. Gré Burgmeijer-Deen