Davide (17) uit Italië zoekt een gastgezin in omgeving Grootebroek Een Italiaanse uitwisseling in coronatijd?

Over 2,5 week staat de 17-jarige Davide al op de stoep. Hij komt naar Nederland om een schooljaar naar de Nederlandse middelbare school te gaan. Davide wil heel graag de Nederlandse taal leren en hij wil deze kans niet missen. Het Martinus College in Grootebroek staat open voor buitenlandse studenten, maar de uitwisselingsorganisatie Travel Active heeft moeite om een gastgezin te voor Davide te vinden. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen.”

Droom om in het buitenland te wonen
Davide (17) voetbalt in Italië drie keer per week en speelt elke zondag een voetbalwedstrijd. Hij komt uit het noordoosten van Italië. “Ik woon daar op het platteland, waar heel weinig gebeurt. Daarom wil ik op uitwisseling, zodat ik een nieuwe cultuur en nieuwe plekken kan leren kennen.” Via het High School Holland-programma van uitwisselingsorganisatie Travel Active zal Davide een schooljaar in Nederland verblijven. De organisatie zoek naar een gastgezin in regio Grootebroek, omdat het Martinus College graag buitenlandse studenten ontvangt. Gezien de coronacrisis is dat geen gemakkelijke zoektocht.

Davide wil heel graag op uitwisseling, om andere culturen te leren kennen, om een nieuwe taal te leren en om zelfstandiger te worden. “Zonder mijn eigen familie gedurende 10 maanden in het buitenland verblijven zal zeker niet gemakkelijk worden. Het is een uitdaging die ik heel graag wil aangaan, omdat in het buitenland wonen een van mijn grootste dromen is.” Davide heeft Nederland gekozen omdat hij vindt dat Nederland een ondergewaardeerd land is. “Ik denk dat Nederland een fijn land is om te wonen. Het land zal mij veel mooie ervaringen geven en kansen bieden voor de toekomst.”

Spannender uitwisselingsjaar door corona
Over 2,5 week staat Davide al op de stoep. Dorine de Wit van High School Holland gaat ervan uit dat het goed komt, maar ze geeft toe dat het spannender is dan andere jaren. Desnoods vinden ze een gezin in een andere stad, waardoor Davide niet in Grootebroek naar school gaat, maar elders in Nederland. Davide vindt het ook spannend. “Ik moet eerlijk zijn, toen COVID de hele wereld raakte, was ik bang dat mijn ervaring niet door kon gaan. Ik heb niet opgegeven en gelukkig is de situatie nu verbeterd. Ik hoop dat het nog meer zal verbeteren. Ik ben al begonnen met Nederlands leren en ik wil deze kans niet missen!”

Dorine de Wit van de uitwisselingsorganisatie Travel Active geeft toe dat zij dit jaar meer moeite hebben om gastgezinnen te vinden voor de studenten. “Mensen vinden het heel spannend om het buitenland in huis te halen.”

Dorine: “We hopen gewoon dat hij kan komen. Net als alle andere leerlingen die zich hebben aangemeld voor een jaartje op een Nederlandse middelbare school. We merken dat mensen zich niet graag vastleggen. We hopen gewoon dat alle studenten kunnen komen. We lopen ten opzichte van andere jaren achter met de plaatsingen.” De achterstand is opgelopen door corona, met name in de maanden april en mei. Travel Active had moeite om gastgezinnen te vinden. “Het wordt beter, we hebben inmiddels al 55 studenten geplaatst bij een gastgezin. Een paar studenten hebben nog geen thuis. Omdat ze over een paar weken al in Nederland arriveren, zoeken wij voor deze studenten nog hard door naar gastgezinnen”, vertelt Dorine. “We blijven de coronarichtlijnen volgen en als een situatie in een land verslechtert, zullen wij onze verantwoordelijkheid nemen. We werken met partnerorganisaties in het buitenland die de verantwoordelijkheid met ons delen.”

Leren over de Nederlandse en Italiaanse cultuur
Dorine geeft aan dat de meeste gastgezinnen iemand hosten omdat zij de student hun uitwisseling gunnen. “Het gastgezin laat de droom van de buitenlandse student uitkomen. De studenten zijn het gastgezin altijd erg dankbaar.” Een andere motivatie is om te leren over de eigen Nederlandse cultuur en over de cultuur van de student. “Wanneer je dit avontuur aangaat, zul je je verbazen over onze culturele gewoonten. De student wijst je op dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals een verjaardagskalender op het toilet, dat wij altijd de gordijnen open hebben en dat Nederlandse wegen zo georganiseerd zijn. Vaak wil de student ook wat van zijn eigen cultuur delen, bijvoorbeeld gerechten of hun eigen taal.” Iemand in huis nemen is op vrijwillige basis. Het gastgezin zorgt voor kost en inwoning, de overige kosten komen voor rekening van de student of organisatie. Travel Active organiseert diverse activiteiten en zorgt voor een fiets voor de student. In de regio is een local coordinator actief bij wie het gastgezin terecht kan.

Ook gastgezin worden voor één van deze buitenlandse studenten? Neem voor informatie contact op met het team van High School Holland: highschoolholland@travelactive.org of 085 222 4810, of bezoek hun website: https://www.travelactive.nl/high-school-holland