Dag in, dag uit in het IJsselmeer

Foto: Wil Reus

Vanaf Enkhuizen, langs de dijk richting Hoorn, ontdek je volop gelegenheid om te zwemmen, te sporten of ‘zomaar even te zitten’. Vooral in de zomermaanden wordt hiervan veelvuldig gebruik gemaakt.

Bij het stukje IJsselmeer, nabij het strandje van Vermeulen, komt dagelijks een vast groepje bijeen, die het water van het IJsselmeer onder alle omstandigheden trotseert.
Alle dagen van het jaar.

Tijdens een ontmoeting met Kees Bimmerman gaf hij hierover uitgebreid en enthousiast uitleg. Op zaterdag 30 januari was ik daarom naar het strandje van Vermeulen. Het was rondom het vriespunt, met een gevoelstemperatuur van – 3,2 graden met ook nog een lichte Oostenwind. Vanaf kwart voor negen kwamen de eerste liefhebbers aan, die er klaar voor waren om het IJsselmeer in te gaan.

Het koude water
Nadat iedereen zich had omgekleed, was dat het juiste moment om met elkaar in zwemkledij het water in te gaan. Het groepje met die “IJsselmeer ervaring” ging zonder twijfels, heel vlotjes het water in. Opvallend was het gemak, waarbij iedereen verderop en in de diepte van het IJsselmeer begaf. De groep straalde enthousiasme uit, terwijl ondergetekende stond te ‘koukleumen’ op de kant.

Kanjers
Wat overheerst bij iedereen na de stap uit het water, is ‘het goede gevoel’ en daaruit spreekt het plezier om dit met elkaar op te pakken. Even de namen van de kanjers: Jantine Braakman, Dinie Langedijk, Ivonne van der Meulen, Wilma Roozendaal, Evertjan Visser, Truus Vlam, Rens Groot en uiteraard Kees Bimmerman. Van de groep zijn er een aantal, die al 1 tot 7 jaar dagelijks het water ingaan. Ook zijn er nieuwkomers, zoals Rens Groot die dit voor de eerste keer beleefde. “Het leek mij wel iets om te proberen.” Truus Vlam gebruikte heel lang thuis ‘de koude douche’, maar het leek haar wel iets om hiermee ook aan de gang te gaan en ze vindt het nog steeds plezierig.

Het begin
Kees is een zoon van Jan Bimmerman en Dieuw Sneeboer en is opgegroeid aan de hoek Esdoornlaan/Zesstedenweg. Kees, die in een variatie aan beroepen veel ervaring heeft opgedaan, werkt al een tijdje bij een havenbedrijf in Amsterdam. De interesse van Kees voor een duik in het IJsselmeer, is via zijn vrouw Elles begonnen. Een zevental jaren terug heeft zij dat met een groepje ontdekt. En zij gaf aan dat het ook wel iets was voor Kees om te proberen. Kees: “Dat gaan wij doen! Die eerste keer was het iets van drie graden. Gewoon met elkaar het water in. Het was even wennen, maar ik vond het toch leuk. De volgende dag ‘er weer op an’ en de smaak te pakken gekregen. Al heel snel met een groepsapp aan het werk, voor berichtjes naar elkaar, over aardigheidjes enzovoorts. “Wij zitten daarin met 15 personen.” Hij gaat nu iedere dag: drie dagen om 14.00 uur en vier dagen om 9.00 uur.

Ervaring
“Met deze kou ben je acht/negen minuten in het water en je weet het, niet nadenken, je doet het gewoon, je bent je lichaam aan het trainen. Met een goede ademhaling ga je het water in, je trilt wat, maar dat geeft juist een goed gevoel. Het is belangrijk om je spieren te activeren.”
Vorig jaar januari hebben ze met zijn vieren in Volendam aan ijszwemmen deelgenomen met een temperatuur van 3 graden, dat was in een estafette van 100 meter. Heel leuk. Daarnaast traint hij 2 keer in de week krachttraining, bij sportcentrum ‘de Streek’. Op jaarbasis maakt hij daarnaast verschillende fietstochten (zonder ondersteuning). Hij heeft verschillende keren een ritje Urk gedaan, ook heeft hij plezier in een tochtje Alkmaar, Middelie en Volendam.
Op het programma voor dit jaar heeft hij een fietstocht naar Amsterdam.

Kees geniet van hetgeen hij allemaal sportief onderneemt. En de dagelijkse momenten met de groep in het water van het IJsselmeer blijft toch zeker uniek.

Piet Reus