CPT behandeling in Spanje voor Madelief

De ontmoeting met Madelief Dudink (21) vindt plaats op de dagbesteding ‘Zo gewoon’ in Venhuizen. De honden slaan aan als ze merken dat er vreemden op het erf zijn. Eenmaal binnen in de kantine is er verse koffie en keert de rust snel weer terug.
Madelief Dudink (21) uit Venhuizen heeft het niet gemakkelijk gehad in haar leventje tot nu toe. Meer dan eens zag zij slechts nog de donkere kant van het leven. “Geloof het of niet: ik had er eigenlijk geen vertrouwen meer in. Ik was van instelling naar instelling verhuisd en ‘uitbehandeld’ zoals men dat noemt.”
Zware tijden
Madelief groeide op in een gezin van 6 kinderen. Ze deed veel aan sport en had veel plezier in hobby’s zoals tekenen en saxofoon spelen. Madelief was ongeveer 11 jaar toen zij haar eerste trauma opliep. Sindsdien ging het bergafwaarts. Haar thuissituatie was niet ideaal voor haar en op school werd ze gepest.
CPT aangeboden
Al op jonge leeftijd ontwikkelde Madelief een doodswens en een eetstoornis. Ook kreeg zij –achteraf onterecht- de diagnose Borderline. Madelief werd in een instelling geplaatst en later in een andere. Vier instellingen verder leek Madelief uitbehandeld, tot dat systeemtherapeute Hester Selbeck op haar pad kwam. Hester zag kansen voor Madelief, door haar contextuele paardentherapie (CPT) aan te bieden.
CPT wat is dat?
Doordat paarden ‘spiegelen’ ontdekte Madelief van alles over haar eigen gedrag en houding én hoe ze dat kon aanpassen en in haar voordeel kon inzetten. “Bij één oefening stond het paard stil en moest ik er een rondje omheen lopen zonder dat het paard me zou volgen. Dat paard volgde mij uiteraard wél! En dan? Hoe komt dat en hoe maak ik duidelijk wat ik verwacht. Hoe stel ik grenzen? Dat heeft mijn ogen wel geopend.”
Opnieuw CPT behandeling
Madelief heeft na deze therapie helaas nog verschillende trauma’s opgelopen in diverse instellingen. Hierdoor is het opnieuw volgen van deze passende therapie nogmaals nodig om Madelief weer te kunnen laten genieten van het leven. Ze heeft inmiddels een passende diagnose-Autisme- en woont gelukkig niet meer in een instelling, maar op zichzelf met begeleiding. Daardoor kan ze het geleerde vanuit de therapie in een veilige en rustige omgeving gaan toepassen. “De kracht die ik daar eerder uit heb mogen halen en de ontspanning, die mij toen zo’n duw in de goede richting heeft gegeven, dat is wat ik nu nodig zou hebben. Juist omdat de situatie waar ik nu naar terugkeer zoveel beter is, zal de nabehandeling ook beter aanslaan.”
Crowdfunding gestart
Helaas heeft Madelief niet voldoende geld voor de behandeling en wordt deze ook niet vergoed door de verzekering. Daarom vraagt ze om hulp. De crowdfundingscampagne vindt u op https://gf.me/v/c/krzm/help-madelief-aan-cpt-therapie