Column Simone Visser-Botman

Mijn eerste weken als wethouder

Als kersverse wethouder mag ik de eerste column van dit jaar schrijven in de Streker. Half december heb ik het wethouderschap van Dirk te Grotenhuis overgenomen. Er komt sindsdien veel op me af en ik geniet daar erg van. Waar ben ik dan mee bezig? Ik neem u graag mee in mijn eerste weken als wethouder.

Het begon met mijn benoeming tot wethouder. Omdat ik op dat moment Corona had, nam ik vanuit huis deel aan de vergadering. Ik keek met mijn man en kinderen naar een scherm, terwijl de gemeenteraad in de raadzaal zat. Tijdens mijn speech kon ik de aanwezigen in de zaal niet zien. Het was toch een beetje gek om zo deel te nemen aan de vergadering terwijl de rest bij elkaar zat. Echt verbonden voelde ik me niet, maar toch overheerste een blij gevoel: het begin van een nieuwe uitdaging.

Verbondenheid missen we misschien allemaal wel eens deze periode, omdat we heel veel niet kunnen door Corona. En toch krijgen we het op andere manieren toch weer voor elkaar om dingen samen te doen. Een mooi voorbeeld is de tas die ik kreeg van Kick Mee! om cupcakes te versieren vanuit huis. Ik mocht op kerstavond samen met de kinderen ‘an de bak’. Heel veel kinderen hebben in Venhuizen de tas opgehaald om ook met het thuisfront aan de slag te gaan. En zo komen er vele initiatieven van de grond. Wat te denken van de online quizzen, routes langs verkoopstalletjes en wandelrondjes die gemaakt worden?

Op mijn tweede werkdag had ik een regionaal overleg met andere wethouders over Jeugd, alcohol en drugs. Als ouder speel je een hele belangrijke rol in het begeleiden van jongeren bij alcoholgebruik. En dat zet me aan het denken, als moeder van drie kinderen. De oudste heeft binnenkort ook de leeftijd waarop dit punt van discussie wordt.
Ik werd die vergadering meteen uitgedaagd om mee te doen aan IkPas: een initiatief om een maand lang geen alcohol te drinken. Het hele college van burgemeester en wethouders heeft zich aangemeld. Waarom drinken we niet? Omdat je na een maand ervaart wat het met je doet als je geen alcohol drinkt. Mensen ervaren bijvoorbeeld dat ze beter slapen, dat ze zich fitter voelen of dat ze afvallen. Ik ben benieuwd wat eind deze maand onze conclusies zijn.

Verder komen er heel veel voorstellen langs waar ambtenaren soms maandenlang aan gewerkt hebben. Bijvoorbeeld over de zorg die we inkopen in de regio, over wat we doen voor mensen waar de omgeving zich zorgen over maakt, over kunst in de gemeente of regelingen voor mensen die langdurig een laag inkomen hebben. En er komt nog veel meer voorbij. Ik geniet van de afwisseling. Ik hoop snel veel mensen te ontmoeten en kennis te maken met de mooie initiatieven in de gemeente.

Ik wens u een goede gezondheid, verbondenheid en dat u heel veel moois mag beleven!

Hartelijke groet,

Simone Visser-Botman