Column Simone Visser-Botman

Podium

Hoe trots kun je zijn als wethouder kunst en cultuur van onze gemeente Drechterland. Wat hebben we een mooi en rijk cultureel verenigingsleven waar amateurkunst wordt gemaakt en uitgeoefend. Bart (mijn man) en ik hebben laatst genoten van de toneelvoorstelling van ’t Mosterdzaadje in Wijdenes. Prachtig om te zien hoe met veel plezier een toneelstuk wordt opgevoerd, waar ze met elkaar vooraf vele uren hebben moeten repeteren om ons te kunnen vermaken. Wist u dat deze vereniging een van de oudste toneelvereniging is in de wijde omgeving? De toneelvereniging is al ruim 160 jaar actief.

Naast toneelverenigingen die jaarlijks een uitvoering geven, zijn er nog tal van andere evenementen die plaatsvinden in onze gemeente, die echt de moeite zijn om bij te wonen of om zelf aan mee te gaan doen. Denk eens aan de muzikale wandelingen, sinterklaasoptochten, concerten en uitvoeringen van muziekverenigingen, de kunstroute en de tentoonstellingen en jaarboeken van historische verenigingen. Het risico bestaat dat ik nu niet alles opnoem staan, maar daardoor zijn ze niet minder belangrijk. Ons verenigingsleven staat symbool voor de levendigheid in de dorpen. Zo werd de tentoonstelling over de middenstand in Venhuizen, Hem, Wijdenes, Oosterleek en Schellinkhout druk bezocht. Mensen kwamen vaker terug omdat er zo veel te zien was. Maar ook omdat het zoveel mooie gesprekken opleverde met medebezoekers. In Venhuizen bezoek ik binnenkort de laatste toneelvoorstelling. Helaas stopt de Rederijkerskamer er mee, na 159 jaar. Het is bijzonder dat verenigingen al zo lang bestaan en dat er dus al generaties van genieten. Zonde dat het hiermee eindigt.

In de dorpen is veel te beleven, al is dat niet altijd bij iedereen bekend. We kunnen als gemeente een handje kunnen helpen om deze activiteiten beter voor het voetlicht te brengen. Cultuur verrijkt, het brengt gesprekken op gang en het haalt je uit de dagelijkse gang. Ons landschap biedt daarvoor een prachtig podium. Het lijkt me geweldig om een voorstelling te zien in de buitenlucht aan de dijk van Schellinkhout of vanaf het talud aan het water bij het Drachterveld in Oosterblokker. Op die manier kunnen we genieten in onze dorpshuizen en cultuur proeven in de buitenlucht, met het landschap als podium! Hoe kort de dagen ook zijn, ideeën blijven opkomen. Ik wens u warme dagen toe.

Hartelijke groet,

Simone Visser-Botman
Wethouder Drechterland