Column Burgemeester Wortelboer

Onstuimig

Het is een bijzondere zomer geweest. Onstuimig weer, bijna overal in Europa; veel berichten over extreme buien en overstromingen, ook op veel populaire vakantiebestemmingen. In eigen land was het zomerweer wat ook minder stabiel dan de vorige jaren. Maar goed, we waren de afgelopen zomers ook wel een beetje verwend met veel zon en hoge temperaturen. Als ik eerlijk ben, voelt het dit jaar eigenlijk als een gewone ‘Hollandse’ zomer.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekost
Onstuimig was het ook in Den Haag aan het begin van de zomer. Met als resultaat verkiezingen in het najaar. Onderwerp bij de verkiezingen zal dan ook vast zijn hoe we de aarde doorgeven aan de volgende generatie. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zo luidt het gezegde. Maar hoe ziet die toekomst voor de volgende generatie er dan uit? De generatie van morgen kan nog niet meepraten over die toekomst. Nu hoor je wel eens geluiden dat jongeren misschien al op hun 16e zouden moeten mogen stemmen. Want, zoals gezegd, veel keuzes van nu bepalen hun toekomst. Het betekent wel dat je een partijprogramma moet lezen en begrijpen wat de consequenties op korte en lange termijn van bepaalde keuzes zijn. In feite geldt dat trouwens voor ons allemaal.

Jeugdstrafrecht
Het is best veel gevraagd van jongeren en in die levensfase voeren meestal andere interesses de boventoon. Het zal van persoon tot persoon dan ook verschillen. In het jeugdstrafrecht bijvoorbeeld komt dat onderscheid mooi tot uiting. Jongeren van 16 tot 23 jaar kunnen in aanmerking komen voor het jeugdstrafrecht. Maar 16- of 17-jarigen kunnen ook onder bepaalde omstandigheden ook onder het volwassenenstrafrecht vallen. Dit biedt meer mogelijkheden om bij een straf rekening te houden met de ontwikkelingsfase van jongeren. In feite hangt het maar net af van hoe “volwassen” een jongere is. Is hij of zij al ver genoeg ontwikkeld om de gevolgen van het handelen te kunnen overzien? De conclusie is dat de ene jongere de andere niet is. Dat klinkt als een open deur. En dat is het ook. We zijn immers allemaal ’net gewone mensen’. De ene keer zijn we heel verstandig en rationeel. De andere keer gooien we de redelijkheid het raam uit en springen we uit de band. Doen we dingen die heel leuk zijn, maar niet per se verstandig of gezond.
Dat brengt me bij het volgende:

Kermis
Het kermisseizoen is inmiddels al aardig gevorderd. Ik herinner me de start nog in het voorjaar in Bovenkarspel. Het weer zat mee en iedereen had er zin in. Het was gezellig en leuk. Na de kermis las ik in de krant de volgende kop: “Als je hoofdpijn hebt moet je doorzuipen”. Ik hoor het iemand zo zeggen. Verstandig? Nee. Maar zoals ik al zei, soms zijn we net gewone mensen. En die doen nog wel eens onverstandig. Dat is niet het alleenrecht van jeugd. Zo onstuimig gedragen we ons allemaal wel eens.
Blijft bij mij alleen toch een wat ongemakkelijk gevoel over. Ik mag in Westfriesland voorzitter zijn van de stuurgroep ‘In control of Alcohol en drugs’. Al jaren proberen we jonge mensen en hun ouders te helpen bij het voorkomen van verslaving en te informeren over de risico’s van drank- en drugsgebruik. Zeker op jonge leeftijd is dat echt een niet te onderschatten gevaar voor de ontwikkeling.

Feestje en gezelligheid
Maar ik gun iedereen ook zijn feestje en gezelligheid. En voor velen hoort daar een biertje of een borrel bij. Al denk ik soms wel eens dat het wel een tandje minder mag. Maar goed, we zijn allemaal net gewone mensen en niet altijd even verstandig, of we nou jong of oud zijn.

De kermis Lutjebroek staat voor de deur, geniet ervan en hou het vooral gezellig en leuk samen!